От днес започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на

...
От днес започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на
Коментари Харесай

Започва Светлата седмица

От през днешния ден стартира Светлата седмица, наречена по този начин, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички. Другото й название е Нова неделя, тъй като с нея стартира цикълът от недели, които загатват Христовото Възкресение.

Седмицата приключва с Томина неделя, тъй като в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите възпитаници, сред които е бил и деятел Тома.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

Тази седмица е наситена и с момински празници, измежду които максимален е честването на Светлата или Празната сряда.

Светли Понеделник

През цялата седмица не престават всенарони тържества отдадени на Възкресение Христово. Вярва се, че понеделник е благополучен и късметлийски ден. Хората споделят: " Нов ден, нов шанс ” и за това през този ден стартират нова работа, градеж на къща, стопанска сграда или стартират да копаят бунар.

В понеделник се влиза в нов дом. Хората споделят, че роденото в понеделник дете ще е късметлия.

Светли Вторник

Народът счита вторник за неприятен ден. Той е постен, интимността сред сътрудници е забранна. Мнозина имат вяра, че дамите, които кроят и шият облекла във вторник овдовяват, а на тези, които предат и тъкат – житото на равнищата изгаря.

През този ден не трябва да се стартира нищо ново.

Светла Сряда

На Светлата сряда се извършват традиции за дъжд, изобилие, предотвратяване от градушка и неприятни заболявания. Забранена е всяка женска домакинска работа, " с цел да не изгорят децата и къщата ”.

Светли четвъртък

Четвъртък е считан за благополучен ден. Роденото в четвъртък дете ще е щастливо, работливо и богато. Четвъртък е благополучен и за започване на нова работа.

Светли петък

В Тракийските села петъкът след Великден се назовава летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора. Жените не перат, с цел да не разсърдят света Петка.

Светла събота

В събота хората раздават червени яйца в памет на неотдавна умряли свои близки. Според антично вярване, раздаването на алените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. Правят се помени и задушници. Жените не трябва да шият облекла. Твърди се, че който се облече с такава дреха, няма да му върви.

Родените в събота, наричани съботници, могат да гадаят сънища, да разпознават магьосници. Даже Чумата се опасява от хора и кучета, родени в събота.

Томина неделя

Хората се измиват, обличат нови и чисти облекла, и отиват на черква. В неделя се вършат годежи и сватби.

Има строга възбрана за женска домашна работа, изключително за пране и за простиране, с цел да вържат нивите и градините изобилен плод.

Смята се, че който е роден в неделя ще успее да реализира всичко без доста труд. Лесно ще натрупа пари, парцел и познания, и постоянно ще бъде здрав, жизнен и мощен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР