С камбанен звън и съпроводена от хиляди вярващи чудотворната икона

...
С камбанен звън и съпроводена от хиляди вярващи чудотворната икона
Коментари Харесай

Хиляди поеха с чудотворната икона на Богородица от Бачково към Клувията

С камбанен звън и съпроводена от хиляди вярващи чудотворната икона на света Богородица пое от Бачковския манастир към местността Клувията. Шесткилометровото трасе в планината се изминава всяка година на втория ден на Великден.

Мнозина се тълпят да целунат светинята, както и да я допрян. " За осма година пристигам да я нося, тъй като ме подарява със здраве, което е най–ценното ", изясни Запрян Недков.

Начело на шествието е свещеник Сионий, свещеник на манастира. Зад иконата е изплетен венец, който я съпровожда.



В момента светинята е при започване на маршрута, който ще се измине. Носи се на ръце от богомолците до мястото, където е била открита. Това е най-старото непокътнато и до през днешния ден у нас литийно шествие. Вярва се, че през днешния ден силата ни иконата е най-голямата.

Тази година празникът протича изключително тържествено. Защото означаваме освен Възкресение Христово, само че и Гергьовден.

Богомолците изминават 6-километровото разстояние пешком, носейки на ръце лика на Божията майка по дългия и стръмен път. Тя е била открита през 17 век от две овчарчета, високо в скалите над манастира.

" Според кондиките на светата обител най-вече чудеса са регистрирани точно в тези дни. Това не е инцидентно. Дължи се на общата молитва, която целият народ насочва към Богородица. Многократно и аз, и братята от светата обител, сме ставали очевидци на чудеса. Всяко знамение е обвързвано с избран човек, с неговия живот, с това, от което той има потребност тук на земята. Бог поддържа всички, които му се молят. Към Бог можем да желаяме всяко положително ", съобщи свещеник Сионий, игуменът на Бачковския манастир.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР