Половин милион души в България са със захарен диабет. Може

...
Половин милион души в България са със захарен диабет. Може
Коментари Харесай

Проф. Цветалина Танкова: Половин милион души в България страдат от захарен диабет

„ Половин милион души в България са със захарен диабет. Може би 150 000 българи даже не знаят, че имат захарен диабет. Добрият надзор подсигурява по-малко затруднения и оптимално качество на живот. Тези хора би трябвало да живеят пълностоен живот “, сподели на конференция на тематика „ Добрият надзор на диабета - инвестиция в бъдещето “ проф. Цветалина Танкова, началник на Катедрата по ендокринология в МУ-София и шеф на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ „ Акад. Иван Пенчев “.

„ Гликираният хемоглобин би трябвало да се изследва 4 пъти в годината. Целта е той да бъде под 7 %. Такъв резултата има при едвам към 40 % от българите “, сподели още проф. Танкова. 

„ Захарен диабет от ТИП 2 се дължи на нарушавания в човешкия организъм. Последните рекомендации бяха показани на 23 септември по време на годишна среща на Европейската асоциация за проучване на диабета. Смята се, че те имат световен темперамент и нови аспекти в лекуването на диабет ТИП 2 “, добави проф. Танкова.

„ Най-модерното средство за инжектиране на инсулин са инсулиновите помпи. Те са налични в България. Могат да бъдат със или без жици “, сподели проф. Цветалина Танкова.

Тя уточни, че от извънредно значимо значение при болните от захарен диабет от ТИП 2 е физическа интензивност.  От забележителна значимост също та по този начин е и сънят, като би трябвало да се обърне внимание на неговото количеството и качество. Сън под 6 часа или подобен над 8 часа,  имат неподходящо въздействие на организма. Препоръчително е сънят да бъда сред 6 и 8 часа. Не е желателно както ранното лягане, по този начин и късното заспиване “, сподели още проф. Танкова.

Съветите към хора, заболели от диабет ТИП 2, са да не се заседяват, а да извършват аеробни извършения или да вървят малко повече дневно.

„ Хората, страдащи от диабет ТИП 2, даже да усилят единствено с 500 крачки придвижванията си дневно, това ще понижи сърдечно-съдовия риск с 2 до 9 % “, сподели още проф. Цветалина Танкова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР