Половин година правят моабет за тая пенсия, казва възрастен човек

...
Половин година правят моабет за тая пенсия, казва възрастен човек
Коментари Харесай

Откъде дойде проблемът с януарските пенсии

" Половин година вършат моабет за тая пенсия ", споделя възрастен човек пред екрана на Нова телевизия и изяснява, че макар всичките приказки януарската му пенсия е с 12 лева по-ниска по отношение на декемврийската. Подобни репортажи, показващи хора, които са получили по-малко, се излъчиха по съвсем всички малките екрани, а опозицията изиска пояснение от властта за какво макар поръчките й, че няма да има ощетени пенсионери, действително доста са в тази обстановка.

По данни на Национален осигурителен институт след направеното преизчисление на парите на възрастните хора към половината или 1 млн. са взели по-малко в първия месец на Новата година. При една четвърт от случаите обаче разликата е по-малко от 1 лева Но има и пенсионери с разлика от към 20-30 лева

Правителството реагира и към този момент разгласи, че ще компенсира тези хора при заплащането на февруарските пенсии. Не тряба да се не помни обаче, че всичко стартира с изискването, че всички тези добавки са краткотрайни все в миналото би трябвало да спрат. Още повече, че те опонират на логиката на пенсионната система и метода, по който действа тя: колкото по-съвестен си бил като поданик и си внасял по-високи осигуровки, толкоз по-добра отплата да получаваш като възрастен в бъдеще. Но това надалеч не се случва на процедура.

В същото време пенсионерите получиха може би едно от най-големите нарастване на приходите си в последото десетилетие. Средният размер на пенсиите от 537.50 лева през тази година се усилва до 580.50 лева през 2022 година, което е повишаване с към 8% (за минималните пенсии обаче нарастването е двуцифрено). В сметките е включена и изплащаната през 2021 година на всички пенсионери еднократна спомагателна сума към пенсиите, известна като " коронавирус добавка ".
Реклама Как стартира всичко
Ковид добавките към пенсиите в размер на 50 лева.бяха въведени като краткотрайна антикризисна мярка още при държавното управление на ГЕРБ през 2020 година Веднъж дадени тези пари обаче се стопират доста мъчно, изключително преди избори. Така практиката беше продължена и по време на служебните държавни управления, а през лятото на 2021 година депутатите даже взеха решение от октомври до декември добавките да са по 120 лева на човек на месец.

По това време служебният кабинет реши да предложи и актуализация на Бюджет 2021 дружно с нова формула за осъвременяване на пенсиите за трудова активност с концепция от 25 декември 2021 година 50-те лв. добавка да станат част от главната пенсия. Така междинното нарастване на пенсиите трябваше да е с към 12.5%. От същата дата минималната пенсия стана 370 лева А оптималната - 1500 лева
Какво се промени от началото на 2022 година
Национален осигурителен институт стартира да изплаща новите пенсии от 7 януари 2022 година Най-общо - размерът на всички пенсии, свързани с трудова активност, се преизчисли с коефициент от 1.35 на 100 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване (при 1.2 преди това). Социалната пенсия за напреднала възраст пък беше увеличена до 170 лева

Тези нови размери на пенсиите обаче действително заместват 50-те лв. добавка на калпак, които бяха давани през предходната година като коронавирус добавка до септември. От октомври 2021 година добавката към този момент беше в размер на 120 лева на месец. И защото властта мъчно може да изясни на над 2 милиона пенсионера по какъв начин внезапно ще получат по-малко, новото държавно управление реши да изплаща и 60 лева под формата на добавка и за първите шест месеца на 2022 година Нужните за това средства бяха трансферирани по специфична сметка на Национален осигурителен институт със същия счетоводен трик, който ГЕРБ употребява, с цел да задели пари за градежа на " Хемус ".
Реклама
Идеята зад всичко това е от януари пенсионерите да взимат толкоз (преизчислена пенсия плюс добавка от 60 лева.), колкото са получавали и през последните три месеца на 2021 година (стар размер на пенсията плюс добавка от 120 лева.).
Защо се получи разминаването
Междувременно с приемането на първите нови фишове, в медиите започнаха да се появяват и първите недоволни пенсионери - с изплатена по-малка сума от това, което са получили през декември или пък по-малко по отношение на това, което те са пресметнали като полагащо им се.

Националният застрахователен институт, с цел да успокои пенсионерите.

А от тях стана ясно от кое място се получават множеството разминавания. Първата причина е, че всяка пенсия се осъвременява, преизчислява и индексира съгласно нормативната уредба, настояща от датата на отпущането й до 24 декември 2021 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Банки и финанси 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Свят 1 Свят 2 Свят Реклама
Доходът, от който се пресмята размерът на пенсията, се дефинира, като средномесечният застрахователен приход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на разпределяне на пенсията се умножи по самостоятелния коефициент на лицето. При по-старите трудови пенсии, отпуснати преди 2008 година обаче, този приход може да не съответствува с прихода за 12-те месеца, предхождащи отпущането на съответната пенсия, а да бъде 398.17 лева - това е средномесечният застрахователен приход за страната за 2007 година

Друга част от казуса е обвързван с метода, по който са осъвременени пенсиите от 2017 до 2019 година През тези три години то не е по така наречен " швейцарско предписание ". Вместо това се прави увеличеие с по-голяма тежест в пенсионната формула за всяка година застрахователен стаж.

Така от 1 юли на трите години е осъществено преизчисляване на пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на миналата календарна година, с повишен % за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % - за месеците застрахователен стаж. Той пораства от 1.1% през 2017 до 1.2% през 2019 година

" След преизчисляването на пенсията със съответния по-висок % за осигурителния стаж, размерът ѝ предстои на осъвременяване, преизчисляване и индексиране съгласно нормативната уредба, настояща от датата на отпущането на пенсията до преизчисляването ѝ. През 2018 година и 2019 година, с изключение на описаното преизчисляване на пенсиите, техният размер към датата, предхождаща преизчисляването (определен със остарялата тежест на осигурителния стаж) подлежеше на нарастване с закрепен % 3.8% през 2018 г и 5.7% през 2019 година След съпоставянето на по този начин получените два размера във всяка от двете години, на пенсионера се определяше за приемане по-благоприятният от тях ", изясняват от Национален осигурителен институт.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Всички нови пенсии се отпускат от началото на 2019 година с тежест на всяка година застрахователен стаж 1.2 на 100 и съответната пропорционална част от този % - за месеците застрахователен стаж, а от 25 декември 2021 година - с тежест 1.35 на 100 на всяка година застрахователен стаж без преобразяване.

" Доколкото приложената при преизчисляването на пенсиите, считано от 25.12.2021 година, тежест 1.35 на 100 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване надвишава употребяваните през предходните години проценти, то след определянето на размера на съответната пенсия с новата, по-висока тежест на стажа, не може да се извърши преизчисляване за интервала от 2017 година до 2019 година, включително, с по-нисък % за годините и месеците застрахователен стаж ", показват от Национален осигурителен институт.

Т.е. - при изчисляването на пенсиите не може да се вземе поради нарастването с 5.7% през 2019 година Реално то е заличено и доста пенсионери в този момент получават нарастване на пенсиите с към 9.5% вместо с предстоящите 12.5%.

А и настрана - в някои случаи нарастването на пенсиите в номинално изражение евентуално е по-ниско от 60 лева Така като към него се добави новата добавка от 60 лева, се получава по-ниска сума по отношение на декемврийската, когато добавките бяха 120 лева
Какво решение се предлага
От изявления на представители на властта и на Национален осигурителен институт стана ясно, че от осигурителния институт са създали разбор какъв брой са хората, които са получили през януари по-малко по отношение на декември и с какъв брой е намаляла общата сума на пенсията и добавката им.

Тези хора ще получат отплата към пенсиите си през февруари. По калкулации на института за за това са нужни спомагателни 17 млн. лева, което е доста дребна сума съпоставено с милиардите, които са нужни за погашение на пенсиите през годината.

Проблемът обаче е по-дългосрочен и той е обвързван с метода, по който се взимат решения за пенсионната система - съгласно това кой е на власт и какво цели. Ковид добавките за пенсионерите да вземем за пример бяха популистка концепция, която нито една власт не посмя да отстрани и евентуално това няма да се случи и в бъдеще - надали има политик, който би желал да се самоубие по този метод. Рязкото нарастване на разноските за пенсии без да се усилва продуктивността на стопанската система обаче не е устойчива дълготрайно тактика. Така че оттук насетне каквото и да се предприеме, то би трябвало да е съчетано с други реформии.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР