Положителната картина на Федералния резерв за американската икономика спъва развиващите

...
Положителната картина на Федералния резерв за американската икономика спъва развиващите
Коментари Харесай

Валутите на развиващите се пазари изтриха печалбата от началото на годината

Положителната картина на Федералния запас за американската стопанска система спъва разрастващите се пазари.

© Jose Luis Gonzalez
Валутен и пазарен показател на MSCI.

Увеличаване

Валутен и пазарен показател на MSCI.

Преглед на оригинала Автор: Bloomberg [Bloomberg] Смаляване
Още по тематиката
Турската лира доближи рекордно дъно по отношение на $

Обезценяването на лирата е част от всеобща ликвидация на валутите на разрастващите се пазари
9 май 2018
Berkshire Hathaway регистрира загуба от 1 милиарда $

Причината за този резултат на капиталовата компания е смяна в счетоводните стандарти
9 май 2018
Петролът нарастна с над 2%, еврото е най-ниското си равнище от 4 месеца и половина
9 май 2018
Инвеститорите в облигации изтеглят парите си от разрастващите се пазари

Скъпият $ и високите лихвени проценти в Съединени американски щати понижават привлекателността на облигациите от разрастващите се пазари
8 май 2018
Аржентина подвигна стремително лихвата до 40% в опит да избави от срив валутата си

Реформите в страната се бавят, а мощният $ оскъпява изплащането на външния дъл
5 май 2018 Валутите на страните с разрастващи се стопански системи се сбогуваха с осъществения от началото на годината растеж, откакто станаха част от всеобща ликвидация на валути и облигации през последните две седмици. Обезценяването на валути на страни като Аржентина, Турция, Бразилия и Мексико през последните дни обаче задълбочава опасенията, че низходящият пазарен тренд може да е част от една по-обширна структурна смяна в международната стопанска система, а не от неподходящо стичане на събитията, оповестява Bloomberg.

Показателите свидетелстват

Икономическите индикатори демонстрират всеобщо преразпределение на финансовите потоци на международно равнище, а повода е комбиниране от голям брой фактори, които съставляват срещуположен вятър за разрастващите се стопански системи. След мощен старт при започване на годината, най-хубавото начало от 2012 година насам, MSCI Emerging-Market Currency, който включва сумарното показване на 25 валути по отношение на $, регистрира спад от близо 0.3% в сряда и по този метод публично занули растежа на валутите на разрастващите се пазари, осъществен от началото на годината.

Аналогично придвижване демонстрира и MSCI ЕМ показателят, който регистрира цялостното показване на 845 компании в 24 страни с стопански системи от разрастващ се вид, като по този метод обгръща 85% от пазарните капитализации в този вид страни. Представянето на показателя е даже по-слабо от това на валутите заради мощното въздействие на повишаването на американския $ върху представянето на фирмите от разрастващите се страни. Поскъпването на $ затруднява обслужването на по-голямата част от заемите на фирмите, обезпечени в американска валута, а повишаването на доходността на американските ДЦК в допълнение прави все по-малко привлекателни облигациите на разрастващите се пазари като понижава опциите за финансиране.

Всичко стартира от Фед

До огромна степен сривът в цената на валутите на разрастващите се пазари стартира след срещата на Федералната комисия по откритите пазарни интервенции (FOMC) към Федералния запас, която дефинира паричната политика на Съединени американски щати. И въпреки събранието на FOMC на 2 май да остана без съществени решения, като резервира главния лихвен % по федералните фондове неизменен, гръмкото изказване на комисията остави в безпорядък форекс пазара, като сътвори една утопична картина на американската стопанска система. От Фед трансформираха позитивно инфлационните си упования, които са един от значимите фактори при вземането на стопански решения, вследствие на което доходността на бенчмарковите американски 10-годишни съкровищни облигации надмина крайъгълния камък от 3%, инициирайки всеобща ликвидация на държавни и корпоративни облигации на разрастващите се пазари.

Наред с това изказването основава позитивна визия за икономическия напредък и заетостта. Самата му дефиниция обаче загатва за изцяло възстановяване на американската стопанска система и цялостно съвпадане на резултатите от икономическата политика с упованията на Фед. Иначе казано, от Фед построяват самосбъдващо се знамение за развиване на американската стопанска система, без да се регистрира въздействието на извършената от президента Тръмп данъчна промяна, която е равносилна на интензивно държавно стимулиране на стопанската система, дълготрайните резултати от която към момента са неразбираеми (според мнение на Европейската централна банка).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР