Положителна за антракс е пробата на 45-годишния овцевъд от разградското

...
Положителна за антракс е пробата на 45-годишния овцевъд от разградското
Коментари Харесай

Положителна за антракс е пробата на овцевъда от Трапище

Положителна за антракс е тестът на 45-годишния овцевъд от разградското село Трапище. Това заяви шефът на дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в Регионалната здравна ревизия в Разград доктор Рени Кирякова. Изследването бе осъществено в Националния център за заразни и паразитни заболявания в София.

Мъжът още в събота бе настанен в Инфекциозно поделение на разградската болница, няколко дни по-късно той самичък напуснал болничното заведение и се наложи с полиция и прокуратура да бъде върнат в лечебното заведение, държавното обвиняване разпореди наложителна изолираност, каквото е условието на Закона за здравето за сходни рискови болести.

" Болният е на венозни антибиотици до събота, положението му е положително ", увери доктор Кирякова. Тя съобщи, че болният не е източник на болест и не е рисков за близките, болестта се придвижва посредством животни

Под здравно наблюдаване за 8 дни са четирима контактни – трима от фамилията и служащ в овцефермата. Те са на пеницилинова профилактика – изясни още доктор Кирякова.

" Взети са ограничения и за животните в селото ", заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Илиян Драмалиев. Шестстотинте овце във фермата на болния фермер са имунизирани през вчерашния ден, а през днешния ден стартира имунизация на всички овце, крави и коне в Трапище, те са общо към 1700, имунизацията е безвъзмездна за стопаните им – сподели Драмалиев.

В стадото на 45-годишния мъж предходната седмица умряха 6 овце, а тази – още една, заради подозрения за рисковото заболяване, за проучване в лаборатория бяха изпратени три проби, двете бяха негативни, за едната още се чакат резултати, само че поради позитивния резултат при индивида ветеринарите започнаха профилактика. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР