Положителна равносметка за доверието към премиера Борисов и електоралните позиции

...
Положителна равносметка за доверието към премиера Борисов и електоралните позиции
Коментари Харесай

Европредседателството намалило критиците на кабинета с 2%, ГЕРБ бележи ръст от 1.5% спрямо март, сочи изследване

Положителна равносметка за доверието към премиера Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, демонстрира регулярното тримесечно изследване на Алфа Рисърч. " Успоредно с това, възходящата интензивност от страна на опозицията, проблемите в обществената сфера и от време на време изострящите се вътрешно-коалиционни несъгласия, обрисуват някои симптоматични промени в публичното мнение, които по всяка възможност ще търсят своето развиване в есенния политически сезон ", показват социолозите.

Проучването е национално представително и е осъществено в интервала 17 – 25 юни 2018г., посредством директно стандартизирано изявление лице-в-лице, измежду извадка от 1017 души.

Електоралните настройки за възможен парламентарен избор се резервират без основни промени. ГЕРБ реализира растеж от 1.5% по отношение на март и остава първа политическа мощ (24.5%), следвана от Българска социалистическа партия (20.1%). Обединените патриоти означават лек спад (до 5.0%) и съвсем се изравняват с Движение за права и свободи (4.9%).

 Европредседателството понижило критиците на кабинета с 2%, ГЕРБ бележи растеж от 1.5% по отношение на март, сочи проучване
© Алфа Рисърч, Алфа Рисърч

С 2.2% поддръжка Воля е под 4%-та преграда. Със същата начална поддръжка от 2.2% започва новосъздаденото обединяване Демократична България. Делът на нежелаещите да гласоподават нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа мощ. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от актуалните парламентарни партии, демонстрира, че макар несполучливите опити от последните години, към момента има капацитет за нови политически субекти, означават анализаторите.

Правителството резервира последователите си на практика без смяна (20% одобрение). Успешният завършек на Европредседателството понижава критиците му с 2 на 100, само че публичният отзив след бягствата на пандизчии и убийството на един от тях, злополуката с военния хеликоптер и митингите на майки на деца с увреждания, му костват и 1% спад на последователи.

Подкрепата за кабинета се разколебава и от неналичието на съществени промени и резултати в базови за обществената инфраструктура браншове като опазване на здравето, обучение, правораздаване, сигурност. Конюнктурните решения обезвреждат моментните напрежения, само че оценките за работата точно в тези посоки изпъкват с високата си сдържаност, означават от Алфа Рисърч.

 Европредседателството понижило критиците на кабинета с 2%, ГЕРБ бележи растеж от 1.5% по отношение на март, сочи проучване

Периодът март-юни беше кондензиран с интензивни политически събития, фокусирали медийното и публично внимание както със значимостта си, по този начин и с конфликтния си капацитет. Влиянието им намира отражение в динамичността на поддръжката за политическите партии и водачи, само че и в оценките на публичното мнение за всяко едно от тях, означават социолозите. Европейската вероятност за Западните Балкани и срещата на върха в София са измежду най-високо оценените събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са уверени, че районът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, в случай че Европейски Съюз има решаващо въздействие в него. Като резултат, второ следващо тримесечие утвърждението за Европейски Съюз не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР