Положителна е първоначалната оценка от наблюдението на Европейската комисия за

...
Положителна е първоначалната оценка от наблюдението на Европейската комисия за
Коментари Харесай

В ЕК доволни от първите дни на еврото в Хърватия

Положителна е първичната оценка от наблюдението на Европейската комисия за първите дни след въвеждането на еврото в Хърватия, съобщи Българска телеграфна агенция, като цитира известие на Европейска комисия.

В него се показва, че на 5 януари 51% от заплащанията в брой в магазините са били осъществени в евро, а при 93% рестото е било в единната валута. 70% от банкоматите я популяризират, откакто от декември стартира изтеглянето на куните от обращение. 35% от жителите към този момент употребяват единствено банкноти и монети в евро, означават от Европейска комисия.
 Хърватия към този момент е в еврозоната и Шенген: какво се трансформира
Хърватия към този момент е в еврозоната и Шенген: какво се трансформира

Едновременното приемане на еврото и премахването на границите се случва за първи път

Показването на цените в куни и евро стана наложително в Хърватия на 5 септември предходната година и ще се ползва до 31 декември 2023 година

" При търговията на дребно в Хърватия не се следят огромни проблеми ", означават от Брюксел. Според комисията хърватските управляващи са подхванали нужното, с цел да няма непозволено нарастване на цените.

Погледнато от Загреб

Същите хърватски управляващи не крият недоволството си от държанието на част от бизнеса в страната, който съгласно тях е повишил цените на артикули и услуги без съображение. Премиерът Андрей Пленкович към този момент се закани, че държавното управление ще отговори с ограничения.
 Цените в Хърватия вървят нагоре след въвеждане на еврото
Цените в Хърватия вървят нагоре след въвеждане на еврото

Премиерът на страната даде обещание да се вземат ограничения

Една от тях е експлицитна възбрана на покачването на цените по отношение на последния ден на 2022 година Мерките ще обиден и данъчната система, което провокира гнева на работодателски организации, съгласно които не трябва цели браншове да страдат поради настрана взети компании, които се пробват да спекулират със промяната на валутата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР