Полицията за борба с безредиците в Беларус задържа над 200

...
Полицията за борба с безредиците в Беларус задържа над 200
Коментари Харесай

Полицията в Минск задържа над 200 протестиращи жени

Полицията за битка с безредиците в Беларус задържа над 200 протестиращи дами по време на шествие в Минск против управлението на президента Александър Лукашенко, предадоха международните организации. Протестите се организират повече от месец, откакто Лукашенко завоюва оспорени избори.

Жените бяха ловени и вкарвани във фургони от служители на реда в черни и маскироваъчни униформи, както и от чиновници в необозначени униформи цвят каки. Част от участничките в шествието са били блокирани до постройката на комерсиалния център " Айсберг ", други дами са се разбягали по околните дворове.

Около 200 жени участваха в „ Искрящия марш “, носещи лъскави аксесоари и носещи червено-бели флагове на протестното придвижване. Маршът беше последният от поредност от напълно женски митинги, призоваващи Лукашенко да се отдръпна.

Твърденията за полицейско принуждение и изтезания на арестувани след изборите накараха Европейския парламент да призове за наказания против Лукашенко и други членове на неговия режим. Участниците в акции скандираха лозунги като " Махайте се, вие и вашите спецполицаи! " и " Ние имаме вяра, че можем да спечелим! "

Един от плакатите гласеше: „ Нашият митинг има женско лице “, отпратка към заглавието на известна книга на белоруската носителка на Нобелова премия Светлана Алексиевич, която поддържа идеята на опозицията.

Сред арестуваните през днешния ден е Нина Багинская, 73-годишна активистка, която се трансформира в едно от най-известните лица на протестното придвижване, известна със своите смели лудории, която постоянно става обект на скандиране " Нина! Нина! ".

Полицията лиши знамето и цветята, които носеше, до момента в който я натикаха във микробус, само че малко по-късно я пуснаха пред полицейско ръководство.

Групата за права Viasna разгласява онлайн лист с имена на 217 дами, арестувани в Минск, като съобщи, че описът се актуализира.

Полицията към момента не е дала информация за броя на арестуваните.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР