Полицията в Индия извърши акции срещу десетки репортери, предизвиквайки възмущението

...
Полицията в Индия извърши акции срещу десетки репортери, предизвиквайки възмущението
Коментари Харесай

Какво е NewsClick? Поглед към медийните репресии в Индия

Полицията в Индия извърши акции против десетки кореспонденти, предизвиквайки възмущението на публицисти и правозащитни групи поради възходящите репресии против медиите при държавното управление на министър-председателя Нарендра Моди.

Планиран митинг в столицата Ню Делхи в сряда беше предотвратен от полицията.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Редактор на NewsClick, задържан в Индия след набези поради хипотетично задгранично финансиране Рупърт Мърдок се отдръпва, Лаклан Мърдок се ускорява Съединени американски щати споделят, че „ световната осведомителна операция “ на Китай заплашва свободите Изчезналият пакистански публицист Имран Риаз Хан се завръща вкъщи след четири месеца завършек на списъка

Прабир Пуркаяста, редактор на уеб страницата NewsClick, беше задържан във вторник според закон за битка с тероризма по обвинявания в приемане на непознати пари. Домовете на 44 други публицисти, свързани с NewsClick, бяха нападнати.

Ето какво знаем за медийните репресии в Индия:

Защо се проверяват индийски публицисти?

В изказване полицията сподели, че 37 обвинени мъже са били разпитани в офиса на NewsClick, до момента в който девет обвинени дами са били разпитани в домовете им. Дигиталните им устройства и документи са конфискувани, без да се дават повече детайлности за повода за нападението.

Полицията сподели, че нападенията са осъществени според Закона за попречване на противозаконни действия (UAPA), непоколебим антитерористичен закон, който прави на практика невероятно приемането на гаранция.

Какво е NewsClick?

NewsClick е англоезичен новинарски уеб страница и е самостоятелен и сериозен излаз с фокус върху „ прогресивните придвижвания “. Основана е през 2009 година от Пуркаяста, който също беше задържан преди този момент по време на изключително състояние, наложено от тогавашния министър-председател Индира Ганди през 1975 година

През 2021 година индийската локална правоприлагаща организация, Дирекция по правоприлагане, стартира инспекции в офиса на NewsClick и резиденцията на Purkayastha по обвинявания в пране на пари, свързани с задгранично финансиране. През това време изданието е отразявало доста за придвижването на фермерите, съгласно локалните медии.

Каква роля изигра New York Times в тази принуда?

През август New York Times разгласява проверяващ отчет, в който се твърди, че NewsClick е получил средства от американския милионер предприемач Невил Рой Сингам, който „ поръси отразяването си с тематики за говорене на китайското държавно управление “.

Докладът упреква Сингхам в тясно съдействие с Пекин и финансиране на неговата агитация в интернационален проект. Това беше изключително противоречиво заради дългогодишния граничен спор сред Ню Делхи и Пекин.

На 17 август, дни след публикуването на проверяващия отчет, индийските управляващи записаха дело против NewsClick и неговите публицисти.

Singham и NewsClick отхвърлиха обвиняванията. Тогава Purkayastha сподели, че обвиняванията не са нови и уебсайтът ще отговори на тях в съда.

Ролята на Times в репресиите докара до рецензии и митинги. Освен митинга, който ще се състои в пресклуба на Индия, във вторник се организира митинг и в постройката на New York Times.

Засилващите се репресии в Индия против медиите

Активисти и правозащитни групи сигнализираха за свободата на пресата, откогато Моди от Бхаратия Джаната Парти (BJP) пое поста през 2014 година

Индия падна до 161-во място в Световния показател за независимост на пресата от 150-то място предходната година, което е най-ниското му място до момента. Правителството на Моди отхвърли констатациите на групата, поставяйки под въпрос нейната методология и потвърждавайки, че Индия има свободна преса.

Последните произшествия евентуално изясняват рухването на Индия в показателя.

През септември полицията в управлявания от Индия Кашмир заплаши да стартира правосъдно дело против BBC за издание на публикация за репресиите на Индия против кашмирската преса. През август индийските управляващи блокираха уеб страницата на самостоятелната кашмирска медия Kashmir Walla. През юни Комитетът за отбрана на публицистите (CPJ) съобщи, че публицисти, критикуващи индийското държавно управление и ръководещата BJP, са били хвърляни в пандиза, унизени и следени.

Алиансът ИНДИЯ, коалиция от 28 опозиционни политически партии, съобщи, че през последните девет години държавното управление съзнателно е преследвало и потискало медиите, като е употребило проверяващи организации. „ Принудителните “ дейности на държавното управление на Моди са „ ориентирани единствено против тези медийни организации и публицисти, които приказват истината на властта “, сподели обединението.

Говорител на BJP сподели, че нападенията са били оправдани, защото задграничното финансиране на медийни групи би трябвало да бъде оценено от проверяващи организации.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР