Полицията в Хонконг използва днес сълзотворен газ и палки, за

...
Полицията в Хонконг използва днес сълзотворен газ и палки, за
Коментари Харесай

Хонконг въстана против надвисналите екстрадиции в Китай

Полицията в Хонконг употребява през днешния ден сълзотворен газ и палки, с цел да отблъсне стачкуващите, опитващи се да стигнат до постройката на локалния парламент, съобщи Франс прес. Протестиращите използваха чадъри, носеха маски и очила, с цел да се защищават от водните оръдия и сълзотворния газ.

По-рано през днешния ден десетки хиляди стачкуващи обкръжиха региона към Народното събрание на Хонконг в символ на митинг против законопроекта, който ще разреши екстрадицията към Китай. За през днешния ден бяха планувани диспути по текста на второ четене в пленарна зала, само че поради " обсадата " към Народното събрание полемиките бяха отсрочени. Самото гласоподаване е планувано за другата седмица.

Протестиращи са обсадили зоната и към други държавни институции. Заради митингите трафикът в града е неподвижен. Редица магазини и компании се причислиха към митинга и през днешния ден не работят.

Висш държавен чиновник предизвести протестиращите да се разпилян и да съблюдават закона. Това бе първата публична реакция на управляващите по отношение на демонстрациите в Хонконг против противоречивия законопроект, почнали преди няколко дни.

Матю Чън, заместител на основния админ на Хонконг Кари Лам, прикани във видеообръщение стачкуващите да деблокират придвижването по улиците край държавните здания и да се отдръпват. " Призовавам също така събралите се жители да проявят оптималната въздържаност, спокойно да се разпилян и да съблюдават закона ", сподели той.

В неделя в някогашната английска колония се организира най-голямата проява, проведена до момента в Китай от 1997 година Според уредниците в този митинг са взели участие 1 милион души.

Кари Лам отхвърли апела за отдръпване на законопроекта и прикани опозицията да заобикаля всевъзможни радикални дейности. Лидерът на Партията на труда Фернандо Чун прикани на 10 юни за обща стачка в обществената система на Хонконг, а локални компании оповестиха в обществените мрежи, че стопират работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР