Полицията разшири обхвата на разследването на твърденията за корупция в

...
Полицията разшири обхвата на разследването на твърденията за корупция в
Коментари Харесай

Катаргейт се разраства разпитаха Мария Арена

Полицията разшири обсега на следствието на изказванията за корупция в Европейския парламент, като включи още един политик - белгийския евродепутат социалист Мария Арена, съобщи БГНЕС.

(Видеото е архивно - Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати през 2023 г.)

Повече от година след така наречен скандал " Катаргейт " белгийските детективи за първи път разпитват Арена като обвинена, съгласно представителя на федералната прокуратура Ерик Ван Дуйс.



В продължение на месеци името на Арена се свързваше с други обвинени, забъркани в хипотетичната корупционна група, само че нейното лично присъединяване оставаше мистерия. От самото начало белгийският народен представител изрично отхвърля да е правила каквито и да било незаконни дейности.

Досега полицията не я беше разпитвала, макар че събираше информация за връзките ѝ с Пиер Антонио Панзери, някогашен член на Екологичен потенциал, който подписа съглашение с прокуратурата и призна, че е вземал пари от Катар, Мароко и Мавритания в подмяна на политически услуги в Парламента на Европейски Съюз.

Нито Арена, нито нейният юрист дадоха отговор на молбата за коментар от " Политико ".

" Не се самоизключвай от играта, тъй като, в случай че си в играта, тогава ще натрупам повече пари ", споделил Пансери на Арена през август 2022 година по време на обяд във към този момент несъществуващата пицария " Салварино " в Брюксел, съгласно полицията.



Миналото лято управляващите нахлуха в парцелите на Арена в Брюксел в наличието на ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола, като откриха огромна сума пари в жилището на един от синовете ѝ. Това обаче не е директно обвързвано с следствието на " Катаргейт ".

Арена е член на групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент и на Белгийската социалистическа партия.

Служител на Европейски Съюз съобщи, че не е постъпвало искане от белгийските управляващи за снемане на имунитета ѝ - причина, с цел да може полицията да я арестува.

На трима други членове на Екологичен потенциал - Ева Кайли, Андреа Козолино и Марк Тарабела - са повдигнати предварителни обвинявания в границите на следствието. Адвокатите на обвинените настояват, че има съществени проблеми с метода, по който белгийците са провели следствието.

" Ние не разясняваме настоящи правосъдни следствия ", сподели представител на социалдемократите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР