Полицията издирва руски войник, заподозрян в убийството на шестима свои

...
Полицията издирва руски войник, заподозрян в убийството на шестима свои
Коментари Харесай

Newsweek: Инциденти, нисък морал, бягства и дела за руски войници на фронта

Полицията търси съветски боец, обвинен в убийството на шестима свои приятели в Източна Украйна. Търсенето му идва в миг, когато съветски офицер е изправен пред съд за убийството на седем бойци под негово командване, откакто хвърлил граната в стаята им предходната година, оповестява Newsweek.

От началото на нахлуването в Украйна имаше голям брой изказвания за невисок морал измежду съветските войски, като аргументите варираха от неодобрение от образованието и оборудването до подозрение в управлението на висшестоящите.
Военните старания на Москва бяха подсилени от пандизчии, на които беше препоръчана независимост, в случай че излежат шест месеца, макар че в този момент се споделя, че съветските сили разчитат по-малко на тях.

Един наказан, 57-годишен младши лейтенант, чието име разгласи Telegram каналът Baza - Юрий Г, избяга, откакто простреля шестима бойци от артилерийски батальон на 4 май в Украйна, в самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР).  Твърди се, че обвиненият е имал автоматизирана пушка АК-12 със заглушител и муниции, а полицията претърсва градове покрай границата с Украйна в областите Ростов, Белгород и Воронеж.

Последният случай идва след началото на процеса против някогашния настоящ пълководец на взвод лейтенант Дмитрий Лобовиков, който е упрекнат в убийството на седем свои подчинени и раняването на минимум 10 други по време на тържества на 13 и 14 януари 2023 година Твърди се, че той бил неудовлетворен от това, което видял, когато пристигнал да ревизира войските в казармите и извадил граната RGD-5, извадил предпазителя и помолил боец да го върне на място. Войникът дал отговор, че не се е научил по какъв начин да прави това. След като го обидил, Лобовиков излязъл в коридора, откъдето е упрекнат, че е хвърлил граната в прилежащата стая, където спяли бойци от друга рота, убивайки седем души и разрушавайки част от казармата.

Лобовиков е задържан и упрекнат в ликвидиране, опит за ликвидиране, съзнателно нанасяне на телесна щета, съзнателно заличаване и разваляне на имущество, както и нелегално владеене на взривно устройство. Делото му е гледано пред правосъдни заседатели в Западния боен областен съд, който обгръща европейските райони на Русия, граничещи с Украйна.

Адвокатът му се базира на образцовата му работа за националното опълчение на самопровъзгласилата се Луганска национална република (ЛНР), която Москва също анексира като ДНР. Той сподели, че клиентът му не отхвърля случилото се, само че че е било инцидентно и че е бил под въздействието на успокоителни, признати дружно с алкохол. Клиентът му намерил граната в коридора и след конфликт с боец изгубил схващане и тя паднала в стаята, експлодирала и ранила съществено и Лобовиков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР