Полицейските протести спират след обещание за по-големи заплати от страна

...
Полицейските протести спират след обещание за по-големи заплати от страна
Коментари Харесай

Още 100 млн. и край на полицейските протести след среща при Борисов


Полицейските митинги стопират след заричане за по-големи заплати от страна на страната. 100 млн. лв. в допълнение ще бъдат отпуснати за униформените. До това се стига след серията митинги, планувани да продължат и по време на европейското председателство от страна на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) синдикатът на пожарникарите и спасителите „ Огнеборец “ и синдиката на гражданската администрация в Министерство на вътрешните работи. Днес представители на протестиращите служители на реда се срещнаха с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, с цел да търсят решение на проблемите и настояванията на протестиращите, съобщи БГНЕС. Представителите на СФСМВР упорстват проблемите с ниското възнаграждение на работещите в системата да бъдат решени стабилно и да се обсъдят опциите за правене на тактика за публичен ред и сигурност и реформиране на Министерство на вътрешните работи с небосвод 2030 г. 

По-късно през днешния ден ще има среща на синдикалистите и с управлението на вътрешното министерство. СФСМВР ще обсъдят прекъсване на плануваните митинги.

Това обаче не се отнася за през днешния ден. Въпреки постигнатите договорености при премиера, в часовия диапазон 16:30 – 17:00 часа, протестиращите чиновници в Министерство на вътрешните работи ще „ посрещат “ делегациите на европейското председателство с плакати на кръстовището на бул. „ Брюксел “ и бул. „ Цариградско шосе “, както и на кръстовището на „ Орлов мост “. Протестните дейности ще продължат в 18:15 часа в региона на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, където 45 минути по-късно стартира формалната гала по старта на европредседателството. Според премиера отпуснатите пари са поради приноса на чиновниците на Министерство на вътрешните работи към защитата на външната граница, битката с престъпността и контрабандата, довела до повече доходи в бюджета. Средствата би трябвало да бъдат гласувани до две седмици. В бюджета за тази година чиновниците в Министерство на вътрешните работи получиха в допълнение 55 млн. лева за хонорари, прецизират от КНСБ.

„ Отпускането на тези средства е стъпка в вярната посока и ще настояваме да бъде повторена в идващия бюджет. Да не забравяме обаче, че към момента има браншове, които останаха недофинансирани и заплатите в тях не престават да бъдат на ръба на оцеляването – обществената сфера и културата, да вземем за пример “, разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„ Оценяваме решението на премиера като позитивно, тъй като то ще разреши повдигане на заплатите на чиновниците в Министерство на вътрешните работи с 15%, а това беше едно от нашите претенции от митинга на 14 октомври. Остават обаче законодателните промени за обезпечаване на сигурността, живота и здравето на огнеборците и спасителите, които поискахме “, съобщи президентът на профсъюз „ Огнеборец “ Венцислав Станков.

След срещата стана ясно, че държавното управление има подготвеност да разисква още 10 на 100 растеж на заплатите на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, само че за 2019 година. Това обаче ще бъде допустимо единствено против резултати от работата на чиновниците.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР