Политиците в България трябва да започнат да си говорят. Заявките

Политиците в България трябва да започнат да си говорят. Заявките ...

Илияна Йотова очаква партиите да си говорят повече в следващия парламент


Политиците в България трябва да започнат да си говорят. Заявките са за научени уроци, за повече разум и мъдръст. Очаквам по-добър диалог между партиите след следващите избори. Това коментира в интервю за БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Важното е какво правим със страната си през следващите месеци, защото целият свят навлиза в криза след толкова тежката пандемия. Ще има сериозни социални проблеми. Аз бих застанала и бих искала да бъда част от това мнозинство в страната, което да даде гаранции на хората, че има стабилно правителство, което мисли за тях, каза Йотова. Така че държавата да върви напред и да се развива - и чрез икономиката ни, чрез Плана за развитие, и че тези стъпки ще ги правим заедно с хората. Смятам, че следващите месеци България може да постигне много. Това е нашето послание и като президентска двойка, което ние никога не сме изоставяли, добави вицепрезидентът.

Тя прогнозира, че след новите парламентарни избори на 14 ноември политическите сили ще стигнат до диалог, който да доведе до съставяне на редовно правителство.

Аз бих застанала и бих искала да бъда част от това мнозинство, което да даде гаранции на хората, че не са изоставени, че има кой да помисли за тях, че колкото и да е трудна и тежка международната конюнктура от гледна точка на цени, от гледна точка на загуба на социални права, има стабилни хора, които са добре подготвени и в правителство, и в парламент, от който зависи това, и те мислят за тях и предлагат мерките, които ще бъдат удачни, подчерта Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че много скоро ще са ясни имената на хората, които ще влязат в Инициативния комитет, който ще ги подкрепи като кандидатпрезидентска двойка за предстоящите избори.

"Очаквам да има различни кандидатпрезидентски двойки, аз не подценявам никого. Моята сила е в това, че умея да слушам хората. Аз вярвам в борбата на идеи, ние ще чакаме хладнокръвно всички кандидати и разбира се, че ще направим най-добрата кампания. Като се надявам да има и добри дебати. Това ще бъде много сложна кампания - всеки ще се опитва да лансира своите послания, ще бъде много трудно да се отсее всичко. Избори две в едно - така се реши, за да не се харчат излишни пари. Това е за мен доброто решение. С всеки опонент ще искам да говоря какво предстои на България и какви са важните решения в тази посока", посочи още пред БНР вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

По думите ѝ е много важно какво правим в най-скоро време с Плана за възстановяване и устойчивост и с комплекса "Марица Изток".

Йотова коментира и темите за независимостта на българите в чужбина и зависимостта от България.

България продължава да бъде под силен европейски натиск да се откаже от ветото си върху преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, смята тя.

В същото време, според нея, в ЕС има все по-голямо разбиране за исканията на София към Скопие, свързани най-вече с правата на хората с българско самосъзнание.

Вицепрезидентът посочи няколко варианта българските искания да станат част от рамката на преговорите между ЕС и Северна Македония: "Дали тези условия, които ние поставяме, ще бъдат още в първата глава, или ще бъдат записани и ще минават като червена нишка през целия преговорен процес, или ще бъдат изведени накрая в отделна 36-а глава, това е въпрос и на изработването с условията и с това, че ще се вземе предвид българската позиция".

Въпросът ще бъде обсъждан на предстоящата през октомври среща "ЕС-Западни Балкани", организирана от Словенското ротационно председателство на Евросъюза.

„Честит празник на всички българи от целия свят! И на всички колеги от БНР! Но ако някой Ви каже, че е свършил цялата работа за общите политики с нашите сънародници зад граница, този човек се опитва да заблуди, има още много какво да се направи“, каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Имане нещо много хубаво, което наблюдавам последните две години – българите зад граница са част от събудената България. Те са хора, които не просто наблюдават, а са дейни участници в събитията тук и се опитват да дадат от своя опит навън. Тези хора дори съветват децата си да се върнат тук и да помагат за развитието на страната ни. Каква работа остава – това е нещо, за което ще продължа да работя, независимо какъв пост заемам и ще заемам и занапред – това ще е съхраняването на родовата памет. Защото това е имунната система на българите. Това ги съхранява и пази българите от векове насам. Моя отдавнашна мечта, готова вече и като проект, само трябва институциите да го направят- това е създаването на Български културен институт. Защото това е пътят на връщането на позициите на държавата ни зад граница", заяви още Илияна Йотова.

Източник: duma.bg