Политиците и ръководителите на технологичния сектор вече повече от година

...
Политиците и ръководителите на технологичния сектор вече повече от година
Коментари Харесай

Антитръстови закони и регулации заплашват растежа на големите технологични компании

Политиците и ръководителите на софтуерния бранш към този момент повече от година водят диспути за ролята, която регулаторите могат да имат за промишлеността. В понеделник, диалозите еволюираха в първи стадий от действителните дейности на регулаторните органи в Съединени американски щати, което мигновено се отрази на акциите на водачите на този имащ голямо въздействие както върху американската, по този начин и върху световната стопанска система като цяло бранш.

Инвеститорите се оказаха най-мнителни към Фейсбук и компанията-майка на Гугъл – Alphabet. Акциите на двете организации паднаха с повече от 6%. При Amazon отстъплението пък е от порядъка на 4.6%. Единствено Apple отбелязва растеж от 1%, само че производителят на iPhone изгуби доста от цената си в последните месеци главно поради разгорялата се с нова мощ икономическа война сред Съединени американски щати и Китай. Като цяло, огромните играчи на софтуерния пазар губят към 130 милиарда $ пазарна стойност. Това докара до 1,6% спад на показателя Nasdaq Composite (повече от 10% оттегляне по отношение на върха, маркиран през април).



До тези пазарни катаклизми се стигна, откакто в петък стана ясно, че Министерството на правораздаването на Съединени американски щати приготвя антитръстова инспекция на Гугъл. Според Reuters същото ведомство ще упражни надзор и над практитките на Apple като част от по-широк разбор на държанието на софтуерните компании.

Междувременно, Федералната комерсиална комисия ще наложи контрол над Amazon и Фейсбук, обвързван с метода, по който цифровите колоси могат да навредят на конкуренцията.

Към момента, следствията към момента са на ранен стадий, тъй че в скоро време не се чакат вести за съществени санкции, насилствени спирания на работата на платформите или промени в техните бизнес модели. Като се има поради обаче наложеният контрол на четири от петте най-скъпи компании в света (Microsoft има най-голямата пазарна капитализация), като че ли дните на безграничен напредък за софтуерната промишленост са преброени.

Съединени американски щати обаче е единствено един от районите, в които ползите на GAFA. са сложени под въпрос. В отчет за рисковете пред Amazon, оповестен в четвъртък от екип на анализаторската компания D.A. Davidson, се обръща особено внимание на “потенциала за стягане на антитръстовото законодателство и регулациите в целия свят “ като спънка за бъдещия напредък.

„ Освен това държавните управления към този момент осъзнаха заплахите от това техннологичните колоси да имат толкоз огромно въздействие върху всекидневието на потребителите. Това каса освен Amazon, само че и Apple, Фейсбук и Гугъл, а капацитетът за регулаторна интервенция и следващи проблеми за тези организации се усилва с всеки минал ден”, се споделя още в отчета.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР