Политици от цял свят отбелязаха заслугите на починалия вчера съветски

...
Политици от цял свят отбелязаха заслугите на починалия вчера съветски
Коментари Харесай

Политици от цял свят отдават почит към Михаил Горбачов

Политици от целия свят означиха заслугите на умрелия през вчерашния ден руски водач Михаил Горбачов.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го избрани като " благонадежден и почитан водач ", изиграл " решаваща роля за прекратяването на Студената война и рухването на Желязната завеса. Той проправи пътя към свободна Европа. Това е завещание, което няма да забравим. Почивай в мир (R.I.P), Михаил Горбачов ", написа Фон дер Лайен в Туитър, заяви Франс прес.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш назова някогашния руски водач " уникален общественик, трансформирал хода на историята ". Той направи повече от всеки различен за мирния завършек на Студената война, уточни още Гутериш в изказване, в което сподели също: " Светът загуби популярен международен водач, предан на мултилатерализма и неотклонен бранител на мира ".

Британският водач Борис Джонсон написа в Туитър, че постоянно се е възхищавал на смелостта и честността на последния водача Съюз на съветските социалистически републики при преустановяване на Студената война. Във времената на експанзията на (Владимир) Путин в Украйна неуморният блян на Горбачов за отваряне на руското общество е образец за всички нас нас, сподели Джонсън.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде респект на Горбачов, като му благодари за " уговорката му към мира в Европа ". В Туитър той написа, че руският водач е бил " човек на мира, чийто избор е отворил за руснаците пътя на свободата. Неговият ангажимент към мира в Европа промени общата ни история.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова Горбачов " човек със забележителна визия " и " необичаен водач ", който е имал " въображението да види, че e допустимо да съществува едно друго бъдеще и е имал смелостта да рискува цялата си кариера, с цел да го реализира ". " Резултатът е по-сигурен свят и по-голяма независимост за милиони хора ", сподели Байдън в изказване, представено от Асошиейтед прес.

Горбачов " промени хода на историята в по-положителна посока ", написа в Туитър Майкъл Макфол, политически анализатор и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Москва. " Горбачов беше мечтател, който вярваше в силата на концепциите и хората. Трябва да се учим от неговото завещание ", сподели Макфол.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР