Политици от двете страни на Атлантическия океан поискаха по-строги регулации

...
Политици от двете страни на Атлантическия океан поискаха по-строги регулации
Коментари Харесай

Злоупотребата с данни може да изправи "Фейсбук" пред нови разпити в САЩ и Великобритания

Политици от двете страни на Атлантическия океан желаеха по-строги регулации за " Facebook ", откакто стана известно, че анализатори са събирали без разрешение персонални данни на близо 50 млн. консуматори в интерес на акцията на Доналд Тръмп.

" Facebook " разгласи казуса в блогпост в петък, часове преди медиите да оповестят, че анализаторската компания " Кеймбридж аналитика " (Cambridge Analytica), която е работила по акцията на президента, е имала достъп до данните и може да не ги е изтрила, написа организация " Ройтерс ".

" Очевидно е, че тези платформи не могат да управляват сами себе си ", писа в " Туитър " сенаторът демократ Ейми Клобушър. " Казват " Вярвайте ни ". Марк Зукърбърг би трябвало да свидетелства пред Комисията по правораздаването в Сената ".

Агенцията за отбрана на персоналните данни на Англия и основният прокурор на щата Масачузетс оповестиха, че стартират следствия по какъв начин е била използвана информацията.

Консервативният английски народен представител Деймиън Колинс, който управлява парламентарно следствие на подправените вести и съветската интервенция в референдума за Брекзит, съобщи, че също ще изиска Зукърбърг да свидетелства пред Народното събрание.

Според " Facebook " казусът се дължи на това, че " Кеймбридж аналитика " е излъгала и злоупотребила с политиките на обществената мрежа. Данните били употребявани неточно, само че не са били откраднати, настояват още от компанията на Зукърбърг.

Дейността на анализаторите е убедила против алегорично възнаграждение стотици хиляди консуматори да вземат участие в тест за личността им и данните им да се събират за научни цели.

Проблемът е, че приложението е събирало и данни от " приятелите " във " Facebook " на тези хора и това е основало масив от персонални профили на десетки милиони хора без тяхното познание и единодушие. Условията на " Facebook " разрешават в сходни случаи събиране на данни на обвързваните лица за възстановяване работата на приложението, само че не и те да бъдат продавани или употребявани, с цел да им се пробутва приспособена за тях реклама.

Демократичният сенатор Марк Уорнър съобщи, че случилото се единствено потвърждава нуждата от регулацията на интернет рекламата. " Независимо дали става въпрос за руснаци, които купуват политически реклами, или микротаргетинг, учреден на неточно добити данни на консуматори, в случай че оставим пазара нерегулиран, той ще продължи да бъде уязвим за заблуждения и липса на бистрота ", сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР