Политиката на служебния кабинет ще продължи в посока на промяната.

...
Политиката на служебния кабинет ще продължи в посока на промяната.
Коментари Харесай

Новите министри обявиха приоритетите си

Политиката на служебния кабинет ще продължи в посока на смяната. Това бяха първите думи на новия стопански министър Даниела Везиева пред публицисти след церемонията по показване на новоназначения длъжностен кабинет.

" Благодаря на министър Петков за топлите думи и високата оценка. Надявам се да оправдая гласуваното ми доверие ", съобщи министър Везиева.

Тя посочи, че ще продължи работата в посока на осветляване на нарушавания, на това по какъв начин да се подкрепи бизнеса, по какъв начин да се облекчат административни процедури.

На въпрос за проекта за възобновяване и развиване Везиева отговори, че ще бъде препоръчан в границите на одобрените периоди.

Със сигурност има какво да се направи в него, само че разновидността, който е квалифициран, мисля, че е задоволително добър, разяснява тя и добави:

" Оттук нататък ще има нови срещи с бизнеса. Правенето на бюджет не е лесна работа. Естествено, че е предизвикателство поради на това, че няма работещ парламент ".

 Снимка: Българска телеграфна агенция

На въпрос дали е била определена за поста от предшественика си Кирил Петков, тя беше безапелационна:

" Тези постове ги предлага президентът. Затова ми е препоръчано от президента ".

При приемането на поста от Кирил Петков Везиева уточни, че Министерството на стопанската система ще направи разбор по какъв начин средствата по европейските фондове за последните четири години са се отразили на виталния стандарт на българите.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Ще бъдат продължени инспекциите в БАЕЗ и другите търговски сдружения, които не са завършили. Ще наложим ръководство, основано на законността и прозрачността, уточни новият длъжностен министър.

Възхитен от своя предходник е и новият финансов министър Валери Белчев. " Чувствам се по този начин, че все едно би трябвало да хвана бърз трен в придвижване ", сподели пред публицисти той.

Министерството е претърпяло доста, убеден съм във опциите на хората тук и нямам терзания, че всички провокации могат да бъдат посрещнати и преодолени, сподели новият финансов министър.

В министерството ще създадем всичко, което се чака от нас, с цел да дадем основа за работата на едно бъдещо постоянно държавно управление. Имам комфорта да работя с хора, които знаят по какъв начин се прави бюджет - това е тежко занимание, за жалост и или наслада, темпото би трябвало да се резервира и няма подозрение, че ще се оправим, сподели Белчев и посочи, че точни сметки за бъдещия бюджет ще има по-късно.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Вероятността да работим при започване на идната година с актуалните параметри на бюджета, т.е. всеки месец една дванайсета част от годишния бюджет, е огромна. За тази цел дълговите предели на бюджета са задоволителни - по тази причина би трябвало да сме спокойни за обществените финанси, сподели Асен Василев. Освен това заплащанията по дълга са през март следващата година, сподели досегашният финансов министър.

Засега нямаме проекти за нов дълг на интернационалните пазари, не се обрисува да има и внезапни лични промени в екипа на министерството, сподели Валери Белчев.

А в транспортното министерство Георги Тодоров съобщи поста на Христо Алексиев.

Ускоряване на осъществяването на плановете за жп коридори, пътища и цифрови автомагистрали е една от главните ми задания. Това съобщи новият министър на превоза при приемане на ръководството на министерството.

" През последните пет месеца стартираха жп планове на стойност над 1 милиард лв.. По Програма " Транспортна съгласуваност " се чакат вложения в размер на 4 милиарда лв., след утвърждение на Европейската комисия. Ще аплайваме интензивно и по Механизма за обвързвана Европа 2021-2027 ", е споделил министър Алексиев.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Той е добавил, че по плана на Плана за възобновяване и резистентност, средствата за " Транспортна съгласуваност " възлизат на 1,8 милиарда лева По думите му, за " Цифрова съгласуваност " се чакат вложения за близо 1 милиард лева, от които 300 млн. лева е привлечено финансиране от страна на операторите.

" В рамките на моя мандат ще изисквам засилен надзор на осъществяването на концесионните контракти, както и продължение на промените в бранша ", е споделил Христо Алексиев. Той е изразил предпочитание за бъдещо съдействие с досегашния министър Георги Тодоров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР