Политиката на сближаване на Европейския съюз, която има за цел

...
Политиката на сближаване на Европейския съюз, която има за цел
Коментари Харесай

Кохезионните фондове увеличават неравенството в регионите на ЕС, твърди проучване

Политиката на доближаване на Европейския съюз, която има за цел да понижи районните разлики, облагодетелства висококвалифицираните и по-богати семейства повече от тези с ниски приходи и изостря неравенството в районите на Европейски Съюз, съгласно скорошно изследване, представено от.

Въпреки че е сполучлива в задачата си да понижи междурегионалното неравноправие, политиката на доближаване - районна политика на Европейски Съюз на стойност една трета от общия бюджет на блока - не съумява да доближи до най- " изоставените хора " и в действителност усилва неравенството в границите на европейските райони, се споделя в изследване, извършено от откриватели от университета в Манхайм, Центъра " Жак Делор " в Берлин и университета в Орхус.

Въз основа на изследване измежду 2.4 милиона респонденти в Европейски Съюз, отчетът преглежда по какъв начин кохезионната политика е повлияла на неравенството в приходите сред 1989 година и 2017 година в 231 европейски района.

Изследователите са разгледали по-специално два типа еврофондове, Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) и Европейския обществен фонд (ЕСФ), за които допустимите организации могат да аплайват, като подадат заявки за планове по характерни " оперативни стратегии ".

Нарастващо неравноправие

Според откривателите кохезионната политика е ефикасна от междурегионална позиция и способства за междинния стопански напредък на районите, които поддържа.

" Ако похарчите едно евро, получавате едно евро назад ", сподели Валентин Ланг, един от създателите на проучването и помощник в университета в Манхайм, потвърждавайки, че кохезионните средства сполучливо подтикват стопанската система. Той обаче добави, че " еврото, което харчите, не доближава по един и същи метод до богатите и бедните ".
" Политиката на доближаване е много ефикасна за поощряване на растежа на междинните приходи в изостаналите райони, само че в случай че погледнете вътре в района, тези нараствания на приходите отиват най-вече при най-богатите, а не при най-бедните ", изясни Ланг.
По-специално, изследването откри, че политиката на доближаване спомага за увеличение на приходите от труд за високообразованите и най-богатите групи в допустимите райони, до момента в който резултатите върху по-бедните семейства са близки до нула.

" Политиката на доближаване не доближава до най-бедните в европейските райони ", разяснява Ланг.

Облагодетелстване на висококвалифицираните

Изследователите не са проучвали аргументите за особеното систематизиране на средствата. Според Ланг обаче е " доста евентуално хората с по-високи знания да имат нужните умения или да е по-вероятно да работят за компании с потенциал и запаси да аплайват за тези средства ".

В резултат на това висококвалифицираните чиновници - постоянно на по-добре платени позиции и като цяло по-заможни - се възползват повече от кохезионните фондове, в сравнение с нискоквалифицираните и по-бедните семейства.

Като цяло откривателите са открили също, че вътрешнорегионалното неравноправие, което кохезионните фондове изострят, способства повече от междурегионалното за общото неравноправие в Европа и предизвестяват, че може да докара до повече измежду " изостаналите ".

Политики, насочени към хората

" Повишаването на информираността е най-лесната първа стъпка ", отговори Ланг на въпрос за рекомендациите към политиците.

В същото време кохезионната политика би трябвало да бъде " съчетана с правила, които да подсигуряват по-егалитарно систематизиране на основаната на място поддръжка ", предлага изследването.
Освен това Ланг сподели, че Европейски Съюз може да промени критериите за допустимост, с цел да подсигурява, че повече хора, изключително най-бедните, могат да се възползват от кохезионните фондове.
Изследователят също по този начин предложи " по-радикална промяна ", с цел да се премине от политики, основани на мястото, към политики, насочени повече към хората на равнище Европейски Съюз, тъй че средствата да доближат до най-уязвимите хора.

" Ако желаете да стигнете до най-бедните в Европа, политиките, основани на място, няма да са задоволителни ", сподели той, добавяйки, че допълнението на двете политики може да помогне за понижаване на общите неравенства в дълготраен проект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР