Политическото и военното ръководство на армията проведе традиционната предколедна видеоконферентна

...
Политическото и военното ръководство на армията проведе традиционната предколедна видеоконферентна
Коментари Харесай

Министър Тагарев: Армията ни обмисля участие в нови операции зад ...

Политическото и военното управление на армията организира обичайна предколедна видеоконферентна връзка в София с военните представители зад граница. Тагарев изслуша отчетите на командирите на българските контингенти в чужбина.

 

Той даде да се разбере, че едната посока на новите задачи може да е Червено море. " Страната ни обмисля по какъв начин може да способства за интервенцията на Съединени американски щати в Червено море ", сподели министърът на защитата Тодор Тагарев в отговор на журналистически въпрос и добави: " В Червено море имаше произшествия, два кораба бяха овладени, това няма по какъв начин да не ни ангажира. Съединени американски щати оповестиха идна интервенция, ние сме в контакт с нашите съдружници и с други страни, които имат интерес от устойчиво безвредно мореплаване в този район и обсъждаме разновидности по какъв начин бихме могли да допринесем към тази интервенция ". Той обаче съобщи, че няма вид за изпращане на транспортен съд.

 

Самият министър на защитата осведоми командирите на българските контингенти в чужбина за последните решения по отношение на изтеглянето на българската рота от интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ ALTHEA ”. „ Вчера Министерският съвет взе решение да изтегли ротата от „ ALTHEA ”, само че в полемиките стана ясно, че от нас се чака през 2025 година още веднъж да заявим такова присъединяване в KFOR. В момента ние залагаме една рота в оперативния запас за двете интервенции. Намерението ни е да разтеглим това присъединяване и да го върнем като най-малко на досегашното равнище. Дискутираме присъединяване в нови интервенции, тъй като за жалост ситуацията в света се усложнява “ ", съобщи Тагарев.

В срещата взеха присъединяване още началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

 

„ Благодаря Ви за професионалното осъществяване на своите персонални и командирски отговорности. Това е извънредно значимо, с цел да може Въоръжените ни сили да натрупат опит и самочувствие и да стават все по-съвместими с нашите съдружници и да покачват престижа на България “, сподели министърът на защитата в обръщението си към българските военнослужещи, участващи в интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ ALTHEA ”, в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната задача на НАТО в Ирак.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов добави, че досега не е провеждано образование от българска страна на украински военнослужещи заради липса на поръчка от страна на Киев. Обучението е основано на предходното решение на Народното събрание. В него се показва присъединяване в задачата на до 50 военнослужещи, основани в Полша и Германия. България заявява и готовността си за образование на военни медици у нас.

 

Към сегашния миг повече от 100 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България вземат участие в задачи и интервенции зад граница.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР