Политическо споразумение на военни и цивилни в Судан отвори пътя

...
Политическо споразумение на военни и цивилни в Судан отвори пътя
Коментари Харесай

Армията в Судан върна сваления премиер на власт, но недоволството назрява

Политическо съглашение на военни и цивилни в Судан отвори пътя за ново, експертно държавно управление, което да поведе страната към по-бърз либерален преход, само че това към момента не е успокоило напрежението в страната.

Според новата договореност сваленият един път министър председател Абдалла Хамдок се връща и ще има независимост да избере екипа си и да форсира процеса по създаване на съществени институции като Конституционен съд и национална войска. Регионални медии пишат, че той към този момент е поел отговорностите си.

Ще бъдат освободени всички политически пандизчии. Освен това военните обявиха, че няма да се месят в изпълнителната власт, както в действителност направиха с отстраняването на Хамдок и екипа му преди месец. Само ще " надзирават " властта - с други думи, не е известно какъв брой независимост ще има Хамдок не просто да образува кабинета, а и да го управлява.

Пред договорката обаче има още огромен проблем: обединението от цивилни, която номинира Хамдок преди две години, не я приема. Нещо повече, авторитетни нейни представители настояват, че Хамдок е бил принуден с револвер, ориентиран към главата му.

" Изправяне на посоката на прехода "

Водената от военачалник Абдел Фатах ал Бурхан войска на 25 октомври с аргумента, че разкол сред военни и цивилни (и в самия лагер на цивилните) заплашва демократичния преход, за който бе подписан така наречен парламентарен документ през 2019 година Цивилни и военни до момента си деляха властта и с изземането ѝ от военните хиляди суданци ги упрекнаха във боен прелом. Редица страни, след които и Съединените щати, приканиха за връщането на цивилното държавно управление.

Судан се управляваше три десетилетия от Омар ал Башир, до момента в който не бе свален след митинги благодарение на армията. Жителите обаче отхвърлиха военно ръководство и след продължаващи демонстрации, белязани от кървясъл разгром на армията през юни, бе реализирано съглашение, а Хамдок стана министър председател.

Бурхан отхвърля да е направил прелом и настоя, че задачата му била единствено да " изправи посоката на прехода ". След като смъкна Бурхан,, а по-късно го върна в жилището му под домакински арест. Същевременно стартира с него (включително с интернационално посредничество) договаряния, чиято цел бе да го убеди да се върне на власт, отпред на ново държавно управление.

Недоволство

Снощи Хамдок удостовери, като разгласи, че подписаната с военните договорка му дава цялостна независимост да сформира държавно управление от технократи. Той разгласи, че постигнатата договореност е за избори още преди 2023 година Подобно решение би съкратило към този момент оповестения период за прехода от настоящето, цивилно-военно ръководство към изцяло демократична система.

Това не бе задоволително за част от партииите, които отхвърлиха всякакво съглашателство с армията. За тях алената линия е цялостно излизане на военните от политиката. Това би било нарушаване на конституционния документ, предусещащ делба на властта още година и половина, само че те настояват, че армията първа го е нарушила.

За през вчерашния ден бе плануван огромен митинг - така наречен " шествие за милион души ", с искане за разформироване на новоназначения от Бурхан Суверенен съвет, управляван от самия него, и за " връщане към демокрацията ". Жители излязоха на улицата макар съглашението с Хамдок, като обявиха, че няма да одобряват договорка с присъединяване на армията. Това направиха и някои от политическите партии, отхвърлили преврата от 25 октомври.

Хамдок изясни, че съглашението цели да предотврати още клане, откакто десетки починаха, а стотици бяха ранени на митинги през последните седмици. Множество политически деятели бяха арестувани, доста твърдяха и че са били следени.

В арабски медии и " Ройтерс " се появи следният откъс от негово изказване:

"Зная, че младежите са способни на всеотдайност, на увереност и отвод от всичко най-скъпо. Но суданската кръв е скъпоценна, да спрем кръвопролитието и да насочим силата на младежите за съзидание и развиване ".
Абдала Хамдок,
министър председател на Судан

Позицията му едва ли ще успокои пристрастеностите. Сред отхвърлилите съглашението са авторитетни организации, съумели да активизират хиляди на митингите, като Асоциацията на суданските експерти (обединяваща 15 организации с голям брой членове) или Партията на общността.

Отново се стигна до конфликти и потребление на сълзотворен газ, до момента в който протестиращи се бяха насочили към президентския замък с искане за цялостно евакуиране на армията от политиката.

Риск от интернационална изолираност

Военните в Судан са под напън да реализират компромис, откакто превратът докара до заледяване на помощите от Световната банка, а Африканският съюз приключи участието на страната. Съединените щати и други желаеха връщане на контрактувания режим за преход.

В търсене на този компромис - за който работеше в разнообразни срещи и представителят на Съединените щати за Африканския рог Джефри Фелтман - военните се пробват бързо да покажат, че са задвижили процеса. Започна освобождението на арестуваните по политически аргументи, откакто даже във деликатни в оценъчното отразяване на тематиката медии като " Ал Арабия " (Бурхан се употребява с поддръжката на Рияд и Абу Даби) се появи изразът " акция за гонене ", стартирана от армията против несъгласните с преврата. Поне три организации потвърдиха, че водачи или високопоставени членове са освободени: арабската социалистическа на Судан, Партията на суданския конгрес, Партията на общността и Силите за независимост и смяна (една от главните структури зад организацията на митингите, дружно с Асоциацията на професионалистите).

Пред " Ал Джазира " Хамдок, че държавното управление му ще е " изцяло без значение " и че също така всички останали (вероятно стотици) арестувани към преврата ще бъдат освободени скоро.

Бурхан също разяснява и увери, че преназначаването на Хамдок единствено утвърждава пътя към демократичния преход. Подобни изявления обаче пристигнаха и от противоречивия му заместител в Суверенния съвет Мохамед Хамдан Дагало - ръководителя на Силите за бързо реагиране, упреквани в зверства по време на спора в Дарфур.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР