Политическо напрежение на Острова след безпрецедентната изборна победа на националистите

...
Политическо напрежение на Острова след безпрецедентната изборна победа на националистите
Коментари Харесай

Ексклузивно: Номинираната от националистите за премиер на Северна Ирландия пред bTV


Политическо напрежение на Острова след невижданата изборна победа на националистите от " Шин Фейн " в Северна Ирландия - част от Англия.

Партията е считана за политическо формирование на терористичната организация ИРА. След като Брекзит разпали страховете, че Северна Ирландия може да изиска да се отдели от Кралството, в този момент обстановката се усложнява.

Националистите не могат да образуват държавно управление, тъй като Демократичната юнионистка партия отхвърля да взе участие в подялбата на властта, както планува мирното съглашение от 1998 година.

„ Преживяхме смяна на поколенията, смяна на политическите упования на хората. Брекзит безспорно повлия за това какво мислят ирландците - освен за сегашното, само че и за бъдещето. Нараснаха въпросите дали хората желаят да живеят в общественост с Британия или да бъдат част от обединена Ирландия и част от Европейския съюз. Всички тези фактори доведоха до тази победа до този миг на смяна “, сподели Мери Лу Макдоналд, водач на " Шин Фейн ".



„ Хората гласоподаваха за политици, които да работят. За това партиите да работят дружно. Не просто да сложат пари в джобовете им, с цел да решат проблемите на високата цена на живота, а за бъдещето. И има една партия, която блокира този развой, която е подкрепяна от Борис Джонсън и това е недопустимо. Те би трябвало да седнат на масата за договаряния и да образуваме държавно управление и да се съблюдава протоколът “, съобщи Мишел О'Нийл, номинирана за министър председател на Северна Ирландия.

Разривът е поради Протокола за Северна Ирландия, документ от договорката за Брекзит, който урежда търговията в провинцията след излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз. Протоколът подсигурява, че на остров Ирландия няма да възникне твърда граница, което би било опасност за мира. Той обаче слага митническа граница в Ирландско море. И юнионистите слагат изискване за неговото унищожаване или най-малко смяна, с цел да се съгласят на присъединяване в държавното управление.

„ Смятам, че Борси Джонсън би трябвало да спре да се преценява с Юнионистка партия. Той би трябвало да осъзнае, че не можем д се върнем към предишното. То не съществува. И би трябвало да сме наясно, че споразуменията са ясни и договорните връзки сред английското държавно управление и Европейския съюз би трябвало да се съблюдават. Хората ясно обявиха своето предпочитание за това и чакат техният избор да бъде почетен и гласовете им да бъдат чути. Правителство би трябвало да бъде образувано без отсрочване “, счита Мери Лу Макдоналд.

Ако бъде реализирано съглашение сред двете партии Мишел О'Нийл ще стане министър председател на Северна Ирландия. Но ще останат въпросите дали Северна Ирландия ще напусне Обединеното кралство и бъдещето на контрактуваното с Европейския съюз след Брекзит.

„ Протоколът е тук, с цел да остане, и ще бъде изпълняван, с цел да се оправим с неприятните последици от Брекзит. Ще би трябвало да се придвижим напред и всички партии би трябвало да са наясно с това и нашите сътрудници юнионисти би трябвало да са наясно с упованието на обществото надалеч зад това, което се крие зад осъществяването им. Ние имаме доста несъгласия между тях, само че би трябвало да работим дружно, като представители на нашето общество, с цел да преодолеем опълчването в актуалната обстановка и да изпълняваме Мирните съглашения, като мислим за възможни конституционни промени. Но аз работя всекидневно да убедя хората на Северна Ирландия, че следва нещо по-добро, за което си заслужава да работим дружно “, изясни Мишел О'Нийл, номинирана за министър председател на Северна Ирландия.

Без реализирано съглашение за образуване на държавно управление в Северна Ирландия ще бъдат извършени нови избори. Очаква се Шин Фейн да ги завоюва безапелационно, което съгласно анализатори ще подсигурява избора на Мишел О " Нийл за Първи министър на провинцията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР