Политическият проект на Васил Божков беше ударен от американските санкции,

...
Коментари Харесай

Американската есен за "Българското лято"

Политическият план на Васил Божков беше ударен от американските наказания, наложени му поради подкупи към служители и политици. Повечето негови хазартни компании и парцели към този момент са или в неплатежоспособност, или със запори и блокирани сметки. Възможността му да се върне в бизнеса или да търси правата си в интернационалните съдилища е отрязана.
#ЛятотоИдва. С този хаштаг в последно време завършваше съвсем всеки фейсбук пост на основателя на партията " Българско лято " Васил Божков. На изборите през април политическият му план получи 2.95% от гласовете, а най-смелите упования бяха на идните даже да мине 4-процентната преграда и да получи депутатски имунитет. В една от последните си медийни изяви Божков даже самоуверено съобщи: " За изборите си пристигам, дори може и по-рано! "

Всичко това изглеждаше изцяло допустимо до 2 юни, когато американското финансово министерство заяви, че Божков ще бъде глобен по реда на закона " Магнитски " поради подкупване на висши държавници. Службата за надзор на задграничните активи сложи в черния си лист и 58 директно свързани с него компании и организации, в това число партия " Българско лято ".

Санкцията не значи, че партията става автоматизирано противозаконна в България, нито официално не разрешава присъединяване ѝ в идния избор, само че несъмнено прави действието ѝ проблематично. Най-малкото всевъзможни нейни финансови активи и транзакции ще са блокирани, защото никоя банка не би желала да си навлече евентуалните проблеми на извършител на американски наказания. Още повече че в обосновката на американските управляващи категорично се загатва и че съгласно тях партията взе участие на изборите, " с цел да упражнява въздействие върху български политици и публични лица ".

Това на процедура слага под въпрос и политическия план на забегналия в Дубай Божков. И в случай че на априлските избори доста хора, в това число в чужбина, имаха вяра, че акцията против хазартния необут (който получи 18 обвинявания преди повече от година) е следващата бухалка на прокуратурата, в този момент най-малко някаква група евентуални гласоподаватели ще прочетат и друга външна позиция - американските изказвания за корупция за облагодетелстване на хазартния му бизнес. А единствено
лотариите му генерираха годишни доходи над 1.5 милиарда лева По 10 хиляди лева рушвет дневно

В своя формален фейсбук профил Божков се показва като " български бизнесмен, колекционер и един от най-големите работодатели и данъкоплатци в България ". Американската позиция е, меко казано, по-различна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР