За нас, българите, Италия винаги е олицетворявала свободния човешки дух

...
За нас, българите, Италия винаги е олицетворявала свободния човешки дух
Коментари Харесай

Румен Радев: Българските културни дейци създават здрав мост между народите на България и Италия


За нас, българите, Италия постоянно е олицетворявала свободния човешки дух и творчеството на Ренесанса , а със своя гений и труд доста български културни дейци способстваха за основаването и поддържането на извънредно здрав мост сред нашите нации. Това съобщи президентът Румен Радев на церемониален банкет в посолството на България в Рим, в който участваха доста наши сънародници, както и редица представители и ръководители на италиански държавни и културни институции и на дипломатическия корпус.

Събитието се проведe във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий , на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - 24 май, като президентът отдаде респект пред паметника на славянските първоучители.

Президентът Румен Радев е на посещаване във Ватикана и Италианската републик а, а във водената от него делегация са представители на Българската православна черква, на Католическата черква в България, общественици, дейци на културата и музикалното изкуство.

В словото си президентът акцентира интензивните връзки на съдействие и другарство сред Италия и България в стопанската система, политиката, образованието и науката и най-много в региона на културата, " тъй като културата е хубавичко основа на нашето вековно съдействие ".

Румен Радев поздрави и българските учители в Италия , които не престават святата задача да възпитават децата на българската общественост в дух на любов към България.

Румен Радев открои също по този начин смисъла на дарената на страната ни репродукция на историческия труд на Петър Богдан " За древността на бащината земя и за българските каузи ", която бе показана през вчерашния ден в президентската институция, за усилване на културните връзки сред България и Италия.

" Големият принос на България към европейската цивилизация е, че нашата страна сътвори и популяризира измежду всички други славянски нации една нова словесност и просвета ", акцентира президентът. Държавният глава означи особената символика и прочувствен заряд на честването на 24 май в Рим, защото в базиликата " Санта Мария Маджоре " във Вечния град през 9 век папа Адриан II приема светите братя Кирил и Методий, прогласява ги за равноапостоли и освещава тяхното дело и техните скъпи книги.

Векове по-късно, през 1980 година папа Йоан Павел II ги прогласява за съпокровители на Европа , поради културните пътища, които те прокарват.

В рамките на събитието президентът Румен Радев удостои с медал " Св. св. Кирил и Методий " първа степен за техните огромни заслуги в региона на културата и образованието почетните консули на Република България за областите Емилия-Романя, Пулия и Лигурия в Италианската република - Франко Кастелини, Анна Мария Патриция Гадалета и Микеле Скандрольо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР