Политическият наблюдател Валентин Вацев коментира пред ПИК защо вицепрезидентът на

...
Политическият наблюдател Валентин Вацев коментира пред ПИК защо вицепрезидентът на
Коментари Харесай

Валентин Вацев пред ПИК: Байдън е гълъб, а Кирил Петков е неговият човек в България. Вече сме във войната, но Русия няма военни причини да ни атакува. Борисов има нужда от американско одобрение

Политическият наблюдаващ Валентин Вацев разяснява пред ПИК за какво вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис звъни на премиера Кирил Петков, а не на президента Радев и значи ли това, че Петков е индивидът на Белия дом в България. Какво ще изиска военният секретар Лойд Остин от нас при форсмажорното си идване в събота и може ли, както настояват ПИК и Би Би Си, България и Словакия да се окажат плацдарм за полети против Русия в Украйна, подсигурени от наша Противовъздушна отбрана, разсъждава Вацев.



- Г-н Вацев, за какво вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис звъни на премиера Кирил Петков, а не на президента Румен Радев, не е ли това дипломатическото равнище?
свързани новини225248на 08.03.2022350411на 25.02.2022
- Не. Камала Харис е от изпълнителната власт на Съединени американски щати и в този смисъл може би равнището е вицепремиер. Румен Радев не съставлява нито законодателната, нито правосъдната власт. Той е значително церемониална фигура и не би трябвало президенти и вицепрезиденти, които са изпълнителна власт, да приказват с него. Това не е нивото му.

- Означава ли това, като изключим формално-протоколната страна, че Кирил Петков е индивидът на Белия дом в България?

- Кирил Петков може би е индивидът, който се употребява с доверието на Белия дом, по-специално на Байдън, само че това не идва от разбора на сходствата, а тъй като си го знаем от дълго време. Той не беше станал вицепремиер, когато името му беше упоменато от американския президент. Така че Кирил Петков е индивидът, на който Америка през днешния ден се доверява.
свързани новини57305на 18.02.2022
- Това ОК ли е за националните ни ползи?

- България е на външно ръководство. Тя от дълго време не е суверенна страна. Така че това нито е добре, нито е зле за българските национални ползи. Ние изпълняваме американска стратегия и това не се вижда единствено от този, който доста крепко си стиска очите. И това външно американско ръководство не е от през днешния ден, а е много от дълго време.

- Може ли да кажем какво се е разпоредила Камала Харис, тъй като телефонният диалог беше по нейна самодейност? По същото време Кирил Петков беше мощно развеселен на оперетен театър...

- Поводът е същият, заради който в България ще идва американският боен министър. Става дума за едно и също нещо, само че Америка работи протоколно. Първото позвъняване е на високо ниво. След това остава на министъра на външните работи да уговаря детайлностите.

- И въпреки всичко за какво за визитата на военния секретар Лойд Остин се заприказва на пожар, не се ли готвят тези визити след дълго обмисляне? И това ли е форсмажор поради войната?

- Става дума за замесване на България в разгарящата се война. Неговото посещаване е изключително, несъмнено, само че все пак не трябва да се приема като на пожар. Ние можехме да се досещаме и се досещаме за какво идва. Така че нищо изключително няма да стане, като се изключи че Съединените американски щати ускоряват своите упования и условия от българското държавно управление. Това е в границите на здравия разсъдък. И тук няма място за пожарни реакции.

- Може ли, както настояват ПИК и Би Би Си, да се изиска от България да сме плацдарм за полети на изтребители против Русия в Украйна, подсигурени от наша Противовъздушна отбрана?

- Тази война стартира като война на Русия против Украйна във връзка НАТО. Сега, след 20 дни развиване, войната е война на Русия против НАТО във връзка Украйна. Светът навлиза в интервал на открит спор сред Русия и НАТО. В Русия не се боят от този спор, а в НАТО надлежно се подготвят. Във военния език доста рядко се употребява терминът „ плацдарм “. Поради същите аргументи, заради които Белият дом беше срещу да се употребяват полски летища за предаване на остарели руски самолети на Украйна, заради същите аргументи Белият дом няма да е склонен да се употребяват и български летища.

Става дума по-скоро за инспекция моментната подготвеност на България да взе участие с разполагане на американски войски. И то сензитивно количество или с други такива военно-логистически дейности. България не е прифронтова страна, ние сме отделени от фронта с една друга страна, само че въпреки всичко следва България да взе участие във войната на Русия против НАТО.

- Не влизаме ли по този начин директно във войната, в случай че си го позволим и можем ли?

- Това са два разнообразни въпроса. България ще влезе във войната, която се разпростира сега сред Русия и НАТО. България към този момент е ангажирана и би трябвало да помним с какво сме се заели. Това е сигурно. Български летища евентуално няма да бъдат употребявани, защото това е открит мотив за Русия. А съгласно мен Русия чака подобен открит мотив. Поради същата причина, заради която американският президент не утвърди потреблението на полски летища, същата причина ще работи и по отношение на България.

А България влиза в тази война, защото всички страни членки на НАТО напълно скоро ще бъдат въвлечени. Въпросът е в действителност дали можем да си го позволим. Това обаче е чисто естетически въпрос. Никой няма да ни пита. В България няма никакво превантивно мислене по тези въпроси. Така че България ще бъде към този момент въвлечена във войната и едвам тогава българската политическа класа ще стартира страхливо да си слага въпроса дали можем да си го позволим.

- Чуха се хард поръчки от водача на най-голямата опозиционна политическа мощ Бойко Борисов пред посланика на Украйна у нас, че не би трябвало да имаме запаси да се включим по всевъзможен метод против агресора Путин, в този смисъл може ли пък президентът, който е главнокомандващ и би трябвало да е обединител на нацията, да играе ролята на спирачка на „ здравия разсъдък “?

- Вижте, президентът не е обединител на нацията. Това са журналистически тълкования. Президентът показва единството на нацията. Това е нещо малко по-различно. Президентът ще бъде просто абсолютно зависещ на императивите на НАТО. Бойко Борисов, който, до момента в който беше на власт, беше по-скоро прогермански политик и нетолкова проамерикански, в сегашния миг има потребност от американско утвърждение. Така че Борисов няма да жали старания, с цел да потвърди, че ГЕРБ е стопроцентово пронатовска партия. Българската политическа класа в своята цялост е дала към този момент благословия за присъединяване на България във войната. Така че в последния миг не могат да се дърпат никакви неочаквани спирачки. Не бива да се чака това нито от Борисов, нито от президента Радев.

А и съм изцяло сигурен, че в Кремъл търсят мотив за разкриване на войната с НАТО. Там ще бъдат по-скоро удовлетворени, в случай че получат мотив за разрастване на тази война.

- Това, което казвате, звучи ужасно, каквито и ястреби да го играем.

- За първи път след 30 години съветският индустриален капитал, боен и граждански, към този момент е на власт в Кремъл. Това не е власт на Путин, а е власт на съветския индустриален капитал, който има интерес от война против НАТО и няма за какво да се бои от НАТО.

- Пращате ни в идеологията на империализма.

- Това е, това ще бъде империалистическа война. Войната от оня ден се разпростира като война Русия – НАТО. Байдън не желае това да става. Той е по-скоро гълъб в обстановката. Но ястребите ще надвият гълъбите. Съветът по национална сигурност под контрола на американския президент е по-скоро на позиция тази война да не се разпростира, само че тя се разпростира обективно, към този момент не зависи от тях.

- Вероятно. Щом военнопромишлените комплекси бълват продукция, тя би трябвало да се осъществя.

- Разбира се. Забележете, че освен съветският ВПК, цивилният индустриален комплекс, съветският граждански капитал най-сетне се добра до властта. Но България е в относителна сигурност, даже влизайки в тази война, до момента в който не разположим на наша територия атакуващи системи, които изстрелват крилати ракети към Русия. Докато на българска територия има просто американски бойци, няма значение какъв брой са – може да са 4000, може да са 40 000, България още не става цел на съветските свръхзвукови ракети. Когато разположим системи, каквито има в Полша и Румъния, тогава ставаме законна цел на съветските въоръжени сили. Няма място за суматоха. Засега Русия няма военни аргументи да ни нападна.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР