Политическият наблюдател на Обединеното кралство казва, че премиерът Риши Сунак „по невнимание“ е нарушил етичните правила

...
Британският министър-председател Риши Сунак е бил укорен от пазителя на
Коментари Харесай

Британският министър-председател Риши Сунак е бил укорен от пазителя на стандартите на парламента, че не е декларирал финансовия интерес на жена си във фирма за грижи за деца, която можеше да се облагодетелства от правителствената политика

От Асошиейтед прес, 24 август 2023 г., 4:39 ч.

ЛОНДОН -- Британският министър-председател Риши Сунак беше укорен от Пазител на стандартите в парламента в четвъртък за това, че не е декларирал финансовия интерес на съпругата си във фирма за грижи за деца, която можеше да се облагодетелства от правителствената политика.

Комисарят по стандартите Даниел Грийнбърг каза, че Сунак е нарушил кода за поведение на министрите от правителството, но каза, че грешката е „непреднамерена“ и че министър-председателят не трябва да бъде санкциониран за грешката.

Грийнбърг започна разследване през април на Неуспехът на Сунак да декларира, когато е разпитан от комисия от депутати, че съпругата му. Акшата Мърти държеше акции в компанията Koru Kids, която беше избрана да получи държавна подкрепа за фирми за грижи за деца.

Грийнбърг каза, че дяловото участие на Мърти „е релевантно участие, което трябва са декларирани." Но той каза, че провалът произтича от объркване относно правилата, а не от намерение за измама.

„Потвърждавам, че въпросът вече е приключен“, каза той.

Сунак се извини за грешката.

Откритието следва поредица от нарушения на етиката от членове на британското консервативно правителство .

Бившият министър-председател Борис Джонсън беше изгонен от поста в средата на 2022 г., когато собственият му кабинет се обърна срещу него след поредица от скандали относно неговата преценка и финанси.

Сунак обеща да възстанови реда и почтеността на правителството след три години на сътресения при Джонсън и за кратко служеща наследник Лиз Тръс, която напусна в рамките на седмици, след като политиките й разтърсиха икономиката на Обединеното кралство. Но Сунак, бивш инвестиционен банкер, се изправи пред въпроси относно богатството си и финансовите договорености на съпругата му, дъщеря на индийски милиардер.

Миналата година беше разкри, че Мърти не е платила британски данък върху доходите си в чужбина, включително 11,5 милиона лири (15 милиона долара) годишно под формата на дивиденти от Infosys, индийската ИТ компания, основана от нейния баща.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР