Политическият анализатор и журналист Юлий Москов коментира пред ПИК реална

...
Политическият анализатор и журналист Юлий Москов коментира пред ПИК реална
Коментари Харесай

CAMO В ПИК! Юлий Москов: С проф. Анастас Герджиков ГЕРБ хвърля мост към обществото срещу фатмащината на Радев

Политическият анализатор и публицист Юлий Москов разяснява пред ПИК действителна ли е, или е следващата димна завеса номинацията на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за поста държавен глава. Ако ГЕРБ го поддържат, боязън или печеливша тактичност е, че го вършат през предприемчив комитет, а не партийно и какви са възможностите на познавача на римската литература против атакуващия с вдигнат пестник Радев, проучва още Москов. Според него ще бъдем очевидци на конфликта на два свята – на интелигентните и ерудираните против арогантните и примитивни лупита и луни.

- Г-н Москов, действително допустима ли е, или е следващата нечиста сделка вестта за номинирането на проф. Анастас Герджиков, ректора на Софийския университет, за кандидат-президент?
свързани новини146649на 30.09.2021
- Не е нечиста сделка. Получих удостоверение, че проф. Герджиков ще бъде подсилен от ГЕРБ. Той ще бъде кандидат-президентът на ГЕРБ. Повече нямам съмнения.

- Да, в действителност самият Герджиков удостовери. Но в случай че у аудиторията има съмнения, то е тъй като се завъртяха други имена – Томислав Дончев, Петър Стоянов, Асен Балтов, Мутафчийски, Даниел Вълчев, Георги Близнашки, Димитър Николов… Да считаме ли, че това е окончателният избор и подобаващият човек?

- Аз считам, че това е финален вид. И потвърждението, което имам, е такова. Това сред прочее не е казус. Ние никога не трябва да забравяме образеца на Румъния. В политическо отношение най-хубавите години за Румъния бяха, когато президент на страната беше ректорът на Букурещкия университет проф. Емил Константинеску. Това бяха златните години на румънската политика. Т.е. ние не сме първите, които желаят да създадат това.

- Ако обаче ГЕРБ поддържат проф. Герджиков, за какво ще го вършат през предприемчив комитет, а не директно партийно – това боязън ли е от нещо, или е някаква печеливша тактичност, както и ясно ли е кои са хората в този предприемчив комитет?

- Това е тактичност, която търси смяна за имиджа на ГЕРБ. Досега ГЕРБ разчиташе единствено на строго партийни претенденти за множеството позиции в страната. Сега ГЕРБ желае да хвърли мост към най-широките пластове от обществото, изключително към високообразованите и интелигентни хора. И това е една концепция, която провокира интерес. Върху проф. Герджиков няма по какъв начин да се излива мръсотия, няма какво. Той е чист човек. И в случай че някой се опита да го прави, той ще навреди на себе си, не на професора.

- Ясно ли е, откакто се потегля с метода диалогичност, който сред прочее ГЕРБ упорито декларират в последните месеци, кои са хората от комитета, които ще повдигнат и застанат зад проф. Герджиков?

- Засега към момента донякъде. Ясно обаче е друго – ясно е, че в този вид ГЕРБ би трябвало да има два предизборни щаба. Единият за парламентарните избори, строго партиен, и другият – за президентските избори. Тази работа с един щаб с Томислав Дончев няма да стане. Затова е доста значимо кой ще влезе в предизборния щаб за президентските избори. То ще е и доста мощно обръщение от ГЕРБ към цялото общество, тъй като макар че мнозина ще помислят, че проф. Герджиков е авансово жертван на загуба, аз не мисля по този начин. Не мисля по този начин, тъй като на втори тур най-вероятно изборната интензивност ще бъде доста ниска. При доста ниска изборна интензивност ГЕРБ ще имат 650-700 хиляди гласа, Движение за права и свободи – 350-400 хиляди, това са 1 500 000 гласа. На втори тур те печелят без проблем. И по тази причина са огромните старания на Румен Радев да завоюва на първи тур, което съгласно мен не може да се случи.

- Тук няма ли колизия по повод възможностите на Герджиков, който е несъмнено образован човек с неговата римска литература и познанията му по латински език, да се изправи против примитивния поведенчески и тръгнал в офанзива с вдигнат пестник Румен Радев, който сякаш е по-смилаем за необятната публика?

- Точно това е спорът на времето, в което живеем. Както е споделил поетът: „ Два свята, единият е непотребен. “ Ето, пред нас сега ще застанат два свята. Единият на фатмак, некултурен кавгаджия, превратаджия. И другият свят – на интелигентния, на високообразования, на положителния човек. Ето тук към този момент би трябвало да се направи доста безапелационен избор от българския гласоподавател. И това е добре, тъй като ние би трябвало да изберем света, в който желаеме да живеем. И двата свята са доста ясно разнообразни.

- По логиката на Радев в една явно болна среда Герджиков може ли да е обединител, не е ли мутра – „ Мутри, вън “, значи аз не съм мутра, значи Герджиков е мутра?

- Първо, мен надълбоко не ме интересува какво приказва Радев. Аз още когато бях в казармата, надълбоко не се интересувах какво приказва старшината, нито какво приказва майорът. Пет пари не давах. И това ме избави душевен – да не потъна в казарменото всекидневие, да не потъна във фатмащината. Точно това обаче сега поражда като тематика пред целия български народ – какво желаеме. Искаме простащината или желаеме разсъдъка?

- Ако противопоставяме интелигентния човек, учения ерудита против дивашката завист, необразованост и надменност като поведенчески модели, за какво на политическата сергия, която ни се предлага сега като благоприятни условия за избор на президент, се появяват неща като лупита, луни, рубладжии, какво е това?

- Това са димни пердета, камуфлаж, който имат за цел да оберат гласовете на най-ниските пластове, които гласоподават не по разсъдъка си, не по политически логики, а гласоподават поради сеира.

- За кого работи това – за Радев или за Герджиков?

- Това работи за Герджиков, тъй като всички сеирджии, циркаджии, илюзионисти ще отидат при Радев, несъмнено. Александър Томов издигнал кандидатурата си. А той преди този момент сподели, че поддържа Радев. Значи това са врътки на един офицер, под чиято фуражка няма доста нещо.

- Може би се разчита тъкмо тези гласове да отидат при Радев на втория тур, който е рисков поради твърдите ядра на ГЕРБ и на Движение за права и свободи?

- Да, на това се разчита.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР