Политическите сили, представени в 47-ото Народно събрание, коментираха изказването на

...
Политическите сили, представени в 47-ото Народно събрание, коментираха изказването на
Коментари Харесай

Как реагираха политическите сили на призива на Майк Помпейо за добив на шистов газ в България

Политическите сили, показани в 47-ото Народно заседание, разясниха изявлението на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо за рандеман на шистов газ в България, обобщава Българска телеграфна агенция.

От " Продължаваме Промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Възраждане " се оповестиха срещу рандеман на шистов газ в Добруджа. От ГЕРБ подсетиха, че има мораториум, натрапен от Народното събрание, а от " Демократична България " желаеха неговата анулация. Според Рамадан Аталай от Движение за права и свободи най-добре е тематиката да се отвори в Народното събрание след изборите.

Вчера Майк Помпейо, който беше държавен секретар на Съединени американски щати в администрацията на Доналд Тръмп, приказва на конгрес за енергетика в София, проведен от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). " Убеден съм, че България би трябвало и може да играе основна роля в обезпечаването на енергийна самостоятелност на цяла Югоизточна Европа ", сподели той. Според Помпейо отговорът на проблемите с енергийните доставки не би трябвало да се търси в чужбина, а тук, в това число посредством капацитета за рандеман на шистов газ.

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков реагира, че са срещу рандеман на шистов газ в Добруджа. " За разлика от партньорската организация на Борисов - КРИБ, " Продължаваме Промяната " не сме съгласни с някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео за добива на шистов газ на територията на Добруджа ", написа нощес Петков във Facebook.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели на конференция през днешния ден, че има мораториум на Народното събрание за рандеман на шистов газ. Заместник-председателят на партията Томислав Дончев разяснява, че тази полемика все още е неуместна. Той изясни, че са " за " продължение на напъните за рандеман на стандартен газ от находищата в Черно море.

Дългогодишният народен представител от Движение за права и свободи Рамадан Аталай разяснява за Българска телеграфна агенция, че би трябвало да се направи всичко допустимо да се изследват всички подземни находища в България, в това число и енергийните. Според него след изследванията би трябвало да се открият безвредните и безвредни технологии за рандеман. Аталай уточни, че сега има мораториум, натрапен от Народно събрание, за рандеман на шистов газ, тъй като технологията, която тогава ни се е предложила - така наречен фракинг, не била безвредна, защото при нея се употребявали рискови химически субстанции. Смятам, че е най-добре тематиката да се отвори в Народното събрание след изборите, с цел да може да се вземе решение какво би трябвало да се направи и по какъв начин да се работи с наложения мораториум и какво би трябвало да направи България оттук насетне, с цел да реализира диверсификация, добави той.

От Българска социалистическа партия разпространиха позиция на партията, в която също се оповестиха срещу сондажите за шистов газ в Добруджа. " Ние сме за насърчаване на лични енергийни източници в Черно море и изрично срещу дупчене за шистов газ в земята на златна Добруджа ", декларират от Българска социалистическа партия.

Председателят на Парламентарната група на " ИТН " в 47-ия парламент Тошко Йорданов разяснява за Българска телеграфна агенция, че към момента има екологични подозрения по отношение на процеса за рандеман на шистов газ. Няма задоволително доказателства за дълготрайната безвредност на този развой, защото не се знае дали няма да има отрицателни последствия и ние не сме уверени в сигурността на този развой към момента, по тази причина сме срещу добива на шистов газ в Добруджа, която е житницата на България, съобщи Йорданов.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " (ДБ), заместник-председател на ПГ на Демократична България в предходния парламент, сподели за Българска телеграфна агенция, че е редно 48-ото Народно събрание да вземе решение дали да се анулира мораториумът за изследване на шистов газ, защото технологиите от времето на неговото налагане до момента са се трансформирали и към този момент не се употребяват химикали за изследване и рандеман. Според " Демократична България " минималното, което би трябвало да се направи, е да се анулира мораториумът, с цел да се откри дали има находища от шистов газ у нас, което може да стане единствено с неговата анулация.

Позицията на " Възраждане " е изрично срещу добива на шистов газ, разяснява за Българска телеграфна агенция водачът на партията Костадин Костадинов. Ние бяхме едни от първите, които се опълчиха на плановете за рандеман на шистов газ, съответно в Добруджа, когато към момента " Възраждане " даже не беше получила регистрация като политическа организация, а съществувахме като гражданска организация, уточни той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР