Политическите партии започнаха да реагират на новината, че от службите

...
Политическите партии започнаха да реагират на новината, че от службите
Коментари Харесай

Партиите чакат обяснение от Митрофанова и се жалват на ЕС за Христо Грозев

Политическите партии започнаха да реагират на новината, че от службите в Руската федерация. Реакцията им идва със забавяне и е изразена с постове в обществените мрежи.

Първи и още през вчерашния ден реагира депутатът Божидар Божанов, който разгласи, че е изпратил въпрос към Министерство на външните работи дали ще извикат съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова за пояснение . Божанов напомня, че Христо Грозев е persona non grata в Русия от 2016 година, т.е. няма по какъв начин да е влезнал на съветска територия, с което задава и косвено въпроса кому и защо е нужна тази проява от страна Руската федерация от през вчерашния ден.

Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за интервенциите на сътрудници на съветските служби в Европа , само че на такова деяние би трябвало да се реагира остро, счита Божанов.
 Христо Грозев не знае за какво го търси Русия
Христо Грозев не знае за какво го търси Русия

От години Москва давала да се разбере, че се опасява от следствията на журналиста

Даниел Лорер, народен представител от " Продължаваме промяната ", пък разгласи, че в първия работен ден на Народното събрание (3 януари, бел. ред.) ще предложи да се повика министърът на външните работи на чуване в комисията по външна политика.

Тази заран и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласява позицията на партията си. Отново във Facebook.

ГЕРБ желаят съветският дипломат в България да бъде извикан в Министерството на външните работи поради случая, заявявайки, че България не би трябвало да подминава случая с безмълвие. Те упорстват българските управляващи да реагират остро на опита за заплашване и разпра с Христо Грозев.

" Ние идваме! " упорстват за арест на Митрофанова

Заради прикриване на информация за дейностите на шпионска мрежа в България

От ГЕРБ декларират и че ще срещнат ЕНП и европейските ни сътрудници със случая и ще дадат публичност към всички европейски институции.

По-рано от " Ние идваме! " пък приканиха прокуратурата Елеонора Митрофанова поради прикриване на информация по отношение на дейностите на шпионска мрежа в България.

Припомняме, в края на юли 2022 година представител на Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия разгласи по телевизионния канал " Россия-24 ", че: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и Ту-22 М3 свръхзвуков ракетоносец. Тази интервенция съгласно съветските служби е била проведена от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), а Грозев, съгласно съветската страна е " координирал дейностите на участниците в нея ". Самият публицист отхвърли присъединяване си в сходна интервенция. Тогава той изясни, че екипът на Bellingcat снима документален проверяващ филм за това по какъв начин ФСБ и украинските специфични служби играят на игра, пробвайки се да се мамят взаимно.
 Русия търси журналиста Христо Грозев
Русия търси журналиста Христо Грозев

Той работи за плана Bellingcat

Грозев взе участие интензивно в активността на изданието Bellingcat, което се и обхвана редица други нашумели произшествия, в това число отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му в Солсбъри, Англия. Дейността на Bellingcat е приета от съветската Главна прокуратура за нежелана в Руската федерация.

Именно Bellingcat отравянето на българския предприемач Емилиян Гебрев и детонацията в чешкия оръжеен склад във Врбетице, като обявиха, че уредниците на гърмежа - офицери от съветското военно разузнаване ГРУ, са забъркани и в опита за нападение против Гебрев . Тогава информацията без публикувана от интернационалната проверяваща група Bellingcat, съветското издание The Insider, немското Der Spiegel и чешкото Respekt.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР