Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето.

...
Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето.
Коментари Харесай

Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни

Политическите игри с бюджета за здраве са рискови за здравето. Не приемането на план-сметката на НЗОК в комисия през вчерашния ден е удар и по лекарите и по пациентите. Това сподели министър председателят акад. Николай Денков преди постоянното съвещание на Министерски съвет.

Бюджетът за опазване на здравето е рекорден

„ Над 1.5 милиарда лева повече, който към този момент стана 8 милиарда годишно. Над 3 милиарда са планувани за лечебните заведения. Включително 60 млн. лева в допълнение, с цел да се приготвят лечебните заведения за изключителни обстановки, повреди и произшествия ”, сподели още Денков.

„ Друг приоритет е изсветляване на процесите в ръководството на лечебните заведения като министърът на опазването на здравето следва да активизира контролните си звена да осъществят надзор, а резултатите – на всички места, където е допустимо, да бъдат обявявани обществено. Целта ни е дълбока промяна на опазването на здравето, която ще постави завършек на познатите проблеми. Това не става единствено с пари, само че и с промени в ръководството, контрола и увеличението на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че дружно с националното заседание ще успеем да изпълним тази промяна. Без нея нищо друго няма значение ”, съобщи още Денков.

Денков подсети, че плануваният бюджет за здраве следващата година е рекорден – с над 1 милиарда лева повече от този за 2023, и възлиза на 8 милиарда лева

“Приоритет са усилване на профилактиката, ранното диагностициране на хронични, онкологични и обществено значими болести. Работи се по развиването на нови стратегии за ранно диагностициране на болесттите. За всичко това има финансиране в бюджета. Държавата е поела ангажимент да усили заплатите на медицинските служащи, да усъвършенства изискванията за работа на младите експерти и да търси решение на казуса с високата междинна възраст на медицинските експерти и дефицита на фрагменти, добави Денков.

Още вести четете в категорията България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР