Политически лидер на босненските сърби, който бе осъден на 20

...
Политически лидер на босненските сърби, който бе осъден на 20
Коментари Харесай

Момчило Краишник, съюзник на Караджич, почина от коронавирус

Политически водач на босненските сърби, който бе наказан на 20 година затвор от съд на Организация на обединените нации за ролята си по време на войната в Босна през 90-те година на предишния век, умря от ковид, оповестява телевизия RTRS, представена от Агенция Франс Прес.

Момчило Краишник, някогашен основен съдружник на Радован Караджич, е умрял в болница в северния град Баня Лука , оповестиха от болничното заведение в известие, представено от малкия екран.

По време на спора в Босна през 1992-1995 година Краишник, сръбски националист, служи като ръководител на Народното събрание на босненските сърби.

75-годишният бе признат в болница в края на август след утежняване на здравето му.

Краишник бе задържан в Босна през 2000 година и шест години по-късно бе наказан от основания в Хага Международен углавен арбитражен съд за някогашна Югославия в закононарушения против човечеството.

Първоначалната 27-годишна присъда по-късно бе понижена при обжалване до 20 г ., а през 2013 година бе освободен от английски затвор. Той бе посрещнат като воин от няколко хиляди сърби при завръщането си в Пале, Република Сръбска.

Караджич
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР