Политически консултации при президента преди връчването на мандат, но без

...
Политически консултации при президента преди връчването на мандат, но без
Коментари Харесай

Започнаха консултациите при президента, ПП и БСП не отидоха

Политически съвещания при президента преди връчването на мандат, само че без " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия. Техни представители не отидоха на " Дондуков 2 " с обяснението, че по същото време има диспути по актуализацията на бюджета в Народното събрание. Румен Радев през днешния ден разговоря с ГЕРБ-СДС и с Движение за права и свободи. И двете политически сили бяха безапелационни, че този парламент е с привършен капацитет, а изходът са предварителни избори.

От " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия обявиха, че по-належащата задача сега е приемането на актуализацията на бюджета и са подготвени са се срещнат с президента във всеки един различен ден. По-късно от президентската администрация оповестиха, че са получили съобщение от Политическа партия за невъзможността да се явят в авансово съгласуваната времева рамка на днешните съвещания. Президентът Радев подсети, че се намираме в наслагващи се една върху друга рецесия и би трябвало да се обезпечи бюджетната рамка на страната най-малко до края на годината.

Минути преди 13 ч, когато трябваше да стартират консултациите при президента Румен Радев, стана ясно, че " Продължаваме промяната " няма да вземат участие. Причината - депутатите от партията са заети с дебатите по бюджета.

Работихме доста интензивно още от петък на изключително съвещание, събота работна група, през днешния ден и на следващия ден, с цел да можем да създадем по този начин, че бюджетите да бъдат признати и надлежно пенсионерите да си получат пенсиите, увеличените при започване на месеца, както и помощите за работещите родители и за бизнеса. Така че Политическа партия ще организира своя Национален съвет, а също " Демократична България " имат и Изпълнително бюро, тъй че когато се забележим с президента да можем да проведем едни в действителност смислени съвещания, изясни Андрей Гюров, " Продължаваме промяната ".

Когато отидат при президента, Политическа партия се надяват да имат явен мандат за диалози.

Знаете, че за нас е доста значимо процесът при връчване и осъществяване на първия мандат да върви допустимо най-бързо и тъкмо по тази причина министър председателят още сутринта внесе в деловодството на Народно събрание оставката на държавното управление, с цел да могат да се задвижат всички процедури, добави Андрей Гюров, " Продължаваме промяната ".

В 14:15 ч. диалозите започнаха с ГЕРБ-СДС. Румен Радев съобщи, че стартира консултациите в средата на наслагващи се рецесии и редица провокации пред България.

Българските жители изпитват основателни паники от растящите цени, от продължаващата война и от неизвестността, подбудена от рецесиите, които не могат да бъдат решени, нито поотделно единствено от една партия, сподели президентът.

Радев уточни, че обществото чака решения от политическите партии, повече поддръжка в съюзите, в които членуваме и амбициозна и единна външна политика, с цел да привличаме вложения и да не оставаме в периферията на Европейски Съюз.

Народно събрание би трябвало да свърши значително работа, с цел да подсигурява действието на страната най-малко до края на годината. Актуализацията на бюджета, приемането на законодателните промени за Плана за възобновяване и резистентност не търпят отсрочване и аз се надявам партиите да влязат в конструктивен разговор по всички тези въпроси, добави Радев.



Втората по величина парламентарна мощ - ГЕРБ, съобщи, че схваща рисковете пред страната, само че не виждат формула за кардинална коалиция в този Парламент.

Оставката на държавното управление не е началото на тази рецесия, това е естествено развиване на политическата рецесия и би могло да се окаже даже краят й. Колкото до това, дали виждаме капацитет в това Народно събрание да бъде образувано ново държавно управление, капацитет няма, съобщи Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС.

Ако не се случи сформиране на държавно управление при връчване на мандат на първата политическа мощ, да заявим, че ние, в случай че бъде връчен мандат на ПГ на ГЕРБ-СДС, ще върнем мандата. Възможно най-бързо, тъй че да стартират съвещания по връчването на мандат на третата политическа мощ по Ваш избор, съобщи Десислава Атанасова, предс. на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ не чакат покана за договаряния с Политическа партия, а по думите им, Борисов задоволително се е отдръпнал - в коментар на опцията за промяна на водача на ГЕРБ. А допустимо ли е държавно управление на евроатлантическите полезности в това Народно събрание?

Това е допустимо, единствено че след катарзис. Ако се смени метода на правене на политика в България, тъй като в последните години имаме политически сили, които е ясно единствено против по кое време се борят. Ако този модел се смени и имаме политически сили, които имат ясни цели, е допустимо. Но това е след избори, счита Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС.



Пред Движение за права и свободи президентът Радев изясни упованията си за формула за намиране на излаз от политическата рецесия.

Политическият опит, който Движение за права и свободи натрупа през годините на прехода, значи и доста висока отговорност към гласоподавателите. Отговорното отношение на Движение за права и свободи към етническия мир в годините на прехода е реалност. Факт е, че в спешни моменти сте апелирали за разговор, само че България чака поредни старания от всички ПС в битката с корупцията и определяне на върховенството на закона, съобщи Радев.

Според Движение за права и свободи, намирането на сплотяващ принцип към ново управническо болшинство в това Народно събрание, е невероятно.

Трудно може да се намерим оня нужен разговор, който да създаде нужното ценностно и хомогенно болшинство, с цел да има евроатлантическо ръководство в България. Според нас, ние би трябвало да се обърнем към гласоподавателите и в идващия Народно събрание да влезем не с ненавист и отричане, а в противен случай - тъкмо назад, сподели Мустафа Карадайъ, предс. на Движение за права и свободи.

Движение за права и свободи дефинираха като логически процес на рецесията оставката на кабинета.

Самонарекоха се смяна и се пробваха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е естествена процедура, в случай че се прави от верните хора, а тези, които се опитваха да пазят демокрацията у нас, те ги назоваха задкулисие, мафия, предатели, превратаджии, добави Мустафа Карадайъ, предс. на Движение за права и свободи.

Българска социалистическа партия също не се явиха на консултациите при президента. С аргумента, че за тях сега е по-важно приемането на бюджета, и че са подготвени да беседват с президента различен ден.

Проведох над 10 диалога с Корнелия и Георги Свиленски, защото тук се мъчим да приемем бюджета на хората. И по тази причина споделям мнението, че приоритет на страната сега е приемането на бюджета. Не се меся в работата на институциите, президентът си има конституционни задължения, той си изпраща предложения за срещи и други, само че днеска сме понеделник към този момент изтича. Аз просто бих споделил - какво толкоз незабавно има в страната, след сряда, като приемем бюджета, на мира да се създадат срещите и да се вземе решение?, сподели Румен Гечев, " Българска социалистическа партия за България ".

Утре консултациите при президента не престават с Има Такъв Народ, Демократична България и " Възраждане ".

По тематиката работи екип на " По света и у нас "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР