И днес продължиха консултации на парламентарно представени партии с президента

...
И днес продължиха консултации на парламентарно представени партии с президента
Коментари Харесай

Консултациите при президента приключиха без среща с ПП и БСП

И през днешния ден продължиха съвещания на парламентарно показани партии с президента преди връчване на мандат за нов кабинет. На " Дондуков " 2 отидоха " ИТН ", " Демократична България " и " Възраждане ".

Денят сътвори и политическа конспирация - Румен Радев постави завършек на консултациите и няма да се срещне с " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия. Очакваше се това да стане в края на седмицата. Вчера двете партии не отидоха на консултациите с президента, а останаха в Народното събрание поради дебатите към бюджета.



От " ИТН " обявиха, че ще създадат всичко по силите си за сформирането на нов кабинет, само че не непременно и повториха, че няма да поддържат държавно управление с присъединяване на Кирил Петков и Асен Василев. От " Демократична България " означиха, че има рецесия на политическата класа, която се отличава с персонални престрелки, а не с политически спор.

Според тях капацитетът за образуване на нов кабинет би трябвало да се употребява в първия мандат. Днес само от " Възраждане " се оповестиха за бързи предварителни избори. От партията на Костадин Костадинов обявиха, че Народното събрание е привършен и те нямат опция да водят диалози с който и да е от останалите политически сили.

Първи на " Дондуков 2 " влязоха представителите на " ИТН ". Пред тях призеднтът очерта отговорността на паритиите да търсят решения на рецесиите, в които се намира страната сега.

" Както се уверихте и вие - толерантността в българската политика е доста къса. И за това би трябвало да бъдем и взаимовзискателни. Не мога да не отбележа вашата поредна позиция при отстояването на националния интерес във връзка с Република Северна Македония ", разяснява президентът.

" В този ред на мисли ще употребявам малко безочливо обстановка и мотива, за който сме поканени, да ви помоля въпреки всичко да разсекретите оня Консултативен съвет при вас, с цел да забележим кой е споделил истината и кои политици лъжат. Защото лицемерието и лъжата са метод на другарство в българската политика, а българският гласоподавател би трябвало да знае кой лъже ", отговори Тошко Йорданов.



" Вижте, добре е да се знае истината, само че аз държа всеки един участник в този съвет, идвайки тук, да може да изкаже свободно своето мнение. Вие си спомняте на КСНС - да вземем всички решения, тъй че главното наше искане да бъде смяна в Конституцията на нашата прилежаща страна, тъй че македонските българи да получат пълноправие като бъдат вписани паралелно с другите държавотворни нации. И освен това, сложих предлагането това да бъде наложително изискване за начало на договарянията, за рухване на ветото. Тогава аз благодаря, че единствено вие подкрепихте ", сподели на собствен ред Румен Радев.



От " ИТН " заявиха, че в случай че бъдат поканени на диалози за сформиране на държавно управление с първия изследователски мандат ще създадат всичко по силите си, само че не непременно. A профилът на кабинета, който биха подкрепили от " ИТН ", Тошко Йорданов разказа по този начин.

" При ясни правила без Кирил Петков да участва в него. По опция и Асен Василев да не е там. Те са си политически водачи, да си управляват партията, както прави господин Трифонов, да дават политсъвети, да взимат политрешения. Но да бъде кабинет от експерти, с ясна стратегия, за избран интервал от време ", съобщи Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на " ИТН ".

В диалога с " Демократична България " призидентът означи, че е значимо да не се допусне страната ни да остане в периферията на Европейския съюз, а външната ни политика в този миг би трябвало да е единна и амбициозна, освен това подкрепена от положителни решения вътре в страната. Румен Радев акцентира, че " Демократична България " са показали поредни старания в налагането на правосъдната промяна, само че все пак тя е забавена.

" Голямата тематика е, съгласно вас, има ли капацитет това Народно заседание да образува ново управническо болшинство и какви механизми виждате това да се случи? Дали е по-голям, както вие казвате - скучният професионализъм или площадният порив, който да усили и консолидира повече почитатели? ", попита президентът.

" По въпроса за къде е капацитетът. От наша позиция е доста значимо да се направи опит с първия мандат, тъй като без значение от всичко, което се случи през тези шест месеца или не се случи, първият мандат е този, който продължава толкоз скоро след изборите да е най-натоварен с упованието за отварянето на една нова страница в българския политически развой ", отговори Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България ".



От " Демократична България " увериха призидента, че макар натоварената стратегия в идващите дни ще проведат съдържателни диалози за съставянето на ново държавно управление в опит да се избегнат предварителни избори.



" Такова ръководство би трябвало да бъде ориентирано към очевидните проблеми - еврозоната, превъоръжаването, модернизацията на Българската войска, изчистването на съветското въздействие от бранш " Сигурност ", това са целите, които считаме, че са значими да бъдат регистрирани ", съобщи Христо Иванов.

Последен беше диалогът с най-малката парламентарна група, тази на " Възраждане ". Държавният глава акцентира нуждата от съдружна просвета и взаимни отстъпки.

" Вашата партия е присъща сега с ярките и безапелационни позиции, които заемо по редица публични тематики. И по тази причина за обществото ни е значимо да знае и вашата оценка на политическата конюнктура все още, вашият метод, вашето виждане дали това Народно заседание има капацитет да сътвори ново управническо болшинство и по какви механизми това може да се случи. Как вие виждате формула за излизането от политическата рецесия и виждате ли въз основата на декларираните позиции досега опция за ваше присъединяване във всички тези процеси? ", обърна се Радев към " Възраждане ".



" Вие сега действате по метод, който демонстрира, че сте угрижен фактически за обстановката в страната и за изхода от политическата рецесия. Нашето виждане е, че главният и най-бърз метод за превъзмогване на тази рецесия, която провокирана до голяма степен от дейностите и бездействията на настоящия кабинет са предварителните избори. Колкото по-скоро, толкоз по-добре ", отговори му ръководителят на партията Костадин Костадинов.



Костадинов добави, че " Възраждане " не могат да беседват за реализацията на упарвленски мандат с нито една от политическите сили в Народното събрание. Президентът благодари на партиите, които се отзоваха на поканата му за консултациите.

" С днешната ни среща с групата на " Възраждане " цикълът съвещания завърши. Предстои връмчване на мандат на първата политическа мощ ", съобщи Радев.

Предстои президентът да разгласи по кое време ще връчи първия изследователски мандат

Пред всички партии президентът очерта две съществени отговорности. Първата приемането на актуализацията на бюджета и втората примането на импортираните към този момент закони свързани с Плана за възобновяване и резистентност, по който страната ни чака да получи финансиране от Европейския съюз. Президентът акцентира още, че рецесията в доверието към политическа класа също е предизвикателство към всички участници в политическия развой.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР