Днес от Продължаваме промяната заявиха, че предстоят преговори за ново

...
Днес от Продължаваме промяната заявиха, че предстоят преговори за ново
Коментари Харесай

Остри реакции от управляващата коалиция, след като президентът отказа да проведе консултации с ПП и ДБ

Днес от Продължаваме промяната обявиха, че предстоят договаряния за ново държавно управление и са спестовни на прогнози ще съумеят ли да съберат поддръжка. Управляващите партии реагираха остро и на решението на президента да постави завършек на консултациите.

Парламентарната група на Продължаваме промяната дефинира прекратяването на консултациите като необичайно пояснение на член 99 от Конституцията, където ясно било казано, че мандат се връчва след осъществяване на съвещания с парламентарните групи.А президентът лишил тяхната група и Българска социалистическа партия. " Продължаваме промяната " упрекнаха президента в липса на разговор.

" Просто през вчерашния ден поканата беше с избран час. Това е покана, а не призовка. Ние сме дали отговор на нея и сме изтъкнали доста значими причини. За да се яви наш представител на тези съвещания, първо би трябвало да се вземе решение на народен съвет, който сме провели нощес ", разяснява Милен Матеев - ръководител на Комисията по правни въпроси в Народно събрание.



" Демократична България " дефинираха като неуспех консултациите при президента.Според тях Конституционната цел на тези съвещания е да се откри излаз, а това не става с график. Христо Иванов е песимистичен за нов кабинет с този мандат.

" Всеки се държи като хан Аспарух. Все едно, че страната стартира от него. Той ще дефинира всичко. Той ще каже. От това няма да излезе ръководство. Не го виждам. И не го виждам и в идващия парламент след една още по-разделителна акция, в която се замеряме със своите непримиримости. Та по тази причина се чудя за по-следващия парламент, какъв е шансът? ", се пита Христо Иванов.

От Българска социалистическа партия реагираха остро на прекратените съвещания. Упрекнаха президента,че е насрочил консултациите във времето за разискване на бюджета.

" Не смятам, че всеки би трябвало да си мисли, че тази страна стартира с него. В комплицираната политическа обстановка е обикновено да има в действителност съвещания,а не отблъскване на номера през един час да се викат партиите. За нас най-важното е да излаз от тази обстановка, а не с цената на всичко да се сформира длъжностен кабинет. И дано не забравяме, че Радев е президент с помощта на Българска социалистическа партия ", означи Борислав Гуцанов.

Още преди да станe ясно,че президентът поставя завършек на консултациите и няма да има нова дата за среща с Политическа партия и Българска социалистическа партия, от първата политическа мощ оповестиха,че стартират договаряния за нов кабинет.

" Като цяло приказваме с Българска социалистическа партия и " Демократична България " като коалиция, с цел да забележим по какъв начин като коалиция да осъществяваме първия мандат, в случай че е допустимо. Ако не се съберат 121 депутати, които желаят да поддържат позицията, която ние сме взели против, дано да го нарека " мафията ", няма изобщо и смисъл да се водят диалози за кабинет и всичко останало ", съобщи Асен Василев.

Попитан за име за министър председател, Андрей Гюров отговори:

" Не, започваме консултациите. "



В утринния блок на Българска национална телевизия Българска социалистическа партия завиха, че ще вземат участие в диалози за нов кабинет. От " Демократична България " са приели поканата.

" Най-нормално - Политическа партия е близка до нас политическа мощ. Най-нормално е ние да участваме на тези съвещания напълно градивно, с оглед бъдещето на страната ", разяснява Ивайло Мирчев- ПГ на " Демократична България ".

Независимите също ще се отзоват за поканата за договаряния.

" Моето мнение е, че би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да има постоянно държавно управление ", сподели Иво Атанасов - самостоятелен народен представител.

Българска национална телевизия: Трябва ли да бъде заменен министър председателят?

Иво Атанасов: Аз не мога да го кажа това, дано да чуем претенциите на другите политически сили, ние сме 6 индивида.

Ще съумеят ли тези договаряния да сформират нов кабинет следва да разберем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР