Политическата власт през по-голямата част от историята е неразривно свързана

...
Политическата власт през по-голямата част от историята е неразривно свързана
Коментари Харесай

Какво ни казва науката за живота на викингите


Политическата власт през по-голямата част от историята е неразривно обвързвана с придобиването на земя – и ерата на викингите не е по-различна. В Скандинавия земята е защитавана с укрепления, с цел да се държат враговете настрани, а ресурсите – в сигурност. Междувременно надгробните могили са употребявани за одобряване на собствеността върху даден имот земята и изтъкване на връзки на човек с мощен предшественик.

През 2014 година е открит кръгло барикада на датския остров Зеландия, южно от Копенхаген. Крепостта, наречена Боргринг, е открита с помощта на способ, наименуван LIDAR: лазерно обрисуване с висока разграничителна дарба. В него се ползва сшециална въздушна снимка, която дава извънредно подробен образ на пейзажа и неговата топография.

Когато археолозите Сьорен Синдбек и Нана Холм изследват изображенията, направени с тази технология, в района, те виждат кръг с диаметър 144 метра. (На земята формата едвам си проличава, тъй като разлика във височината е доста дребна.) Това, което откриват, се оказва от 70-те или 80-те години на 10 век и принадлежи на мрежа от укрепления, издигнати от Харалд Синия зъб. Откритието допуска, че викингските военни мрежи по това време са по-добре проведени и по-ефективни, в сравнение с се е считало до момента, и че Харалд упражнява още по-силен надзор върху местността.

Друг образец за изложение на политическа власт посредством владеене на територия е предоставена от находка, разкрита в Норвегия през 2018 година Геофизиците, които работят в Джелестад в югоизточната част на страната, откриват изцяло незнайно до момента заравяне на викингски транспортен съд, което може да се види с поразителна яснота на изображенията на техния радар. Те демонстрират останките от кръгла могила с съвършените контури на корпуса на кораба в центъра й.

От региона са известни и други по-стари надгробни могили, само че тази е премахната в разследване на култивиране на земята. Радарът също съумява да разпознава няколко по-малки могили наоколо, както и дълги къщи и най-малко една огромна зала. На няколкостотин метра претърсвания с металотърсачи разкриват доказателства за търговски пазар. Смята се, че комплексът е част от място, което може да е имало свещени и политически функционалности.

Преди това се знае малко за тази част на Норвегия през епохата на викингите и се счита, че цялата политическа власт е съсредоточена в западната част на Ослофиорд, където са открити известните кораби Осеберг и Гокстад. Тъй като мястото стартира да бъде обширно проучено, това в този момент би трябвало да бъде съществено преосмислено.

 Radarsurvey

Мъж работи с радар


Международните търговски мрежи са извънредно значима част от триумфа на викингите. Предмети като мъниста и коприна чак от Византия и Близкия изток намират пътя си до Скандинавия, до момента в който ислямските сребърни монети са внасяни в големи количества. Всъщност гладът за този доблестен метал подхранва огромна част от търговията от епохата на викингите.

Днес изследователи от Оксфордския университет стартират да изследват източника на сребърни слитъци (метални пръти, направени от разтопени монети и други предмети), с цел да схванат какъв брой обширна е тази търговия. Джейн Кершоу, археологът, който управлява плана, изследва химическия състав и микроелементи, характерни за железни руди от разнообразни географски райони, в съкровищата на викинги, открити във Англия. Нейният екип открива, че главният източник на сребро са източните територии и по-точно то е от разтопени дирхами. Това значи, че може съществено да сме подценили количеството сребро, което идва непосредствено от Изтока.

 Tackjärn Dalarna 1800

Сребро, открито в Швеция


През 2020 година екип от генетици разкрива, че са разкрили най-ранните доказателства за дребна шарка в антични скелети. Та проучват ДНК на 1800 индивида – някои родени относително наскоро; някои още преди 31 000 години – и откриват, че 13 души са умрели с вируса на вариола, който предизвиква шарка в телата им.

Удивително е, че с изключение на два, които датират от 19 век, всички скелети са от погребения тук-там, свързани с викингите в Скандинавия, Англия и Русия. Анализите показват, че необятно публикуваната подвижност в ерата на викингите може да е значим фактор, който изяснява разпространяването на вируса.

Това не е първият път, когато гибелен патоген е обвързван с миграциите на викингите. Няколко години по-рано откривателите откриват, че избран тип проказа пътува до Ирландия и Англия от Скандинавия, като още веднъж са отговорни викингите. Изследователите допускат, че заболяването се популяризира заради търговията с кожа от катерици – значима стока, която се придвижва на дълги дистанции.

Възможно е вирусът на едрата шарка да се популяризира по сходни аргументи. Предаването на такива болести може да е един от най-неочакваните и по-малко мечтани резултати от засилената глобализация и обширни пътувания, осъществявани от викингите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР