Политическата партия Шор се счита за разпусната от този момент

...
Политическата партия Шор се счита за разпусната от този момент
Коментари Харесай

Конституционният съд на Молдова забрани проруска партия в страната

" Политическата партия Шор се смята за разпусната от този миг нататък ", съобщи Николае Рошка, ръководител на Конституционния съд на Молдова, представен от Си Ен Ен.

Партията носи името на сегашния си водач Илан Шор и е обект на наказания от страна на западни сили като Съединени американски щати и Канада.

Тя беше водещата мощ в организирането на антиправителствени и проруски митинги в Молдова от 2022 година насам.

Това решение на съда е дефинитивно и не може да бъде обжалвано, се споделя в решението, съгласно което Министерството на правораздаването ще сътвори комисия за разформироване.

Представителите на партията могат да изкарат остатъка от мандата си като самостоятелни членове и нямат право да се причислят към друга партия, съгласно съда.

В момента партия Шор има петима депутати в 101-членния молдовски парламент.

Президентът на Молдова Мая Санду упрекна Русия, че употребява " диверсанти ", маскирани като цивилни, с цел да подклажда вълнения в интервал на политическа неустойчивост, като повтори сходни предизвестия от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно съветският президент Владимир Путин безпричинно упрекна Киев, че възнамерява лична офанзива против проруската територия в Молдова, където Москва има военна опора, засилвайки опасенията, че основава предлог за анексиране в жанр Крим.

По-рано тази година Зеленски предизвести, че украинското разузнаване е прихванало съветски проект за дестабилизиране на така и така нестабилната политическа обстановка в Молдова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР