Политическата картина у нас на прага на европредседателството коментираха пред

...
Политическата картина у нас на прага на европредседателството коментираха пред
Коментари Харесай

Андрей Райчев и Мишо Константинов разкодираха посланието на Доган! Кой с кого е в политическа сделка, колко гладни са...

Политическата картина у нас на прага на европредседателството разясниха пред Българска национална телевизия социологът Андрей Райчев и математикът проф. Михаил Константинов.

Политическата обстановка в света е много комплицирана и тя се отразява и на нас. Но духа оттука, духа оттова, за нас е добре. Сега ясно се вижда, че Турция няма да влезе в Европейски Съюз, само че дълго ще се вършим, че ще влиза и Борисов получи доста значима функционалност да бъде представител на Европа пред Ердоган. Тази игра ритуално се играе, уточни Андрей Райчев. Това не е оня предан съдружник, който беше преди време. Сега надали не се чака Турция всеки миг да напусне НАТО, добави той. 

България се оказа в ролята на печелившо момче, отвън подозрение. Станахме положителни момчета. България е във очевидно положително състояние. Потенциалното обособяване на Турция от Запада обаче не е без последствия. Но Борисов осребрява. Той реализира доста за своята власт, само че и за България доста. В разговора си с Ердоган той отстрани Местан. Местан изчезна и Турция повече не подкрепя турска партия у нас. Движение за права и свободи беше възобновено като законната организация на турците в България. Това има доста огромна и позитивна роля за България и обезпечи на Борисов спомагателен дял. Видяхте какво сподели нощес Доган на Борисов: Няма да те смъквам от власт. Освен външните, си вързахме и вътрешните гащи, разяснява Андрей Райчев. 

" Вижда се по какъв начин позицията на Българска социалистическа партия внезапно се спихна, а с вотът още ще си влошат ситуацията. Но те имат да вземат решение доста значими вътрешни проблеми. Те имат неуреден въпрос за водачеството - аз такова разединение в Българска социалистическа партия, каквото има в този момент, не съм виждал в последните 70 години. Там са доста гладни, към този момент много са отвън властта. Те се скараха и с двама мощни спонсори, един от София и един от Пловдив. Парите им стигат за партийна работа, само че не и за друго. Така че се пробват да стигнат до властта, като клатят с каквото могат. Но те с гласовете си могат само да спрат конституционни промени. Така че не им изпитвам завист за ситуацията. Аз желая България да има мощна съпротива ", разяснява математикът Михаил Константинов.

" Все отново огромните партии са две и сме заинтригувани да са добре и двете. Там има стихия, само че тя е във върховете. Не може милионен електорат да излезе в самоубийствена поза на разединение. Аз виждам промяна на потомство и заплашителен стон на отиващото си потомство ", отвърна Райчев. И добави, че Нинова е спечелила с президентските избори и със свалянето на ръководителя на Народно събрание, а това било огромно достижение. 

Проблеми с нейната персонална власт в партията може би ще зародят при локалните и парламентарни избори, разяснява Райчев. 

В момента няма центристка партия, има центро-дясна партия. ГЕРБ е мутант от Национална движение „Симеон Втори" и завзето дясно пространство. Трябва да се появи десен индивид и тогава ГЕРБ ще влезе в центристко русло, сподели социологът.

" Нинова се изкуши да се прави на Орбан и това е неточност. Ние спечелихме в Европа и сме отличниците на Европа с политиката на Бойко Борисов, не може в същото време да се правиш на Орбан ", отсече той. С милион гласа не може да управляваш България, сподели той в коментар за 

Нинова има персонален проблем - приватизаторският. И той не е дребен. Това, което става там, ще се употребява от вътрешната съпротива, която най-после ще тръгне да нападна, счита Константинов. Другият въпрос е фундаментален - това е отношението към Русия. То няма по какъв начин да бъде по-различно от русофилско и " проорбан " държание, добави той. 

Стават доста забавни неща в Европа и в случай че ние в действителност се оправим с европредседателството, това ще е доста положително за България, уточни още математикът.

Двамата разясниха и словото на Доган нощес, което той произнесе в Сараите пред елита на Движение за права и свободи.

На Доган обичаната му поза са две отворени порти. И дясната, и лявата порти са отворени и той се е чувствал доста добре. Но сега не е по този начин и той, несъмнено, постоянно ще прави жест да поддържа Нинова на този избор на съмнение с ясното обвиняване, че има националисти в ръководството. Но той ясно сподели, че няма да смъква това ръководство. Движение за права и свободи беше застрашена с Местан. Ако Турция реши да прави партия, какво Движение за права и свободи...На последните избори Движение за права и свободи стана четвърта, това не е било. Не се знаеше ориста им. А Борисов в профил тази заплаха за тях. Това е обстановката и това е договорка " власт против власт ". И то не подмолна. Това е доста сериозна политическа договорка, счита Андрей Райчев. 

България е добре, съвсем сме на максимума, който можем. Но имаме един огромен проблем - корупцията, заключи Райчев. 

Корупцията е кражба, доста се краде в тази страна, дано се краде по-малко, сподели Константинов, написа ПИК. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР