Политическата битка около разследването на Нексо“ продължава да се разгорещява

...
Политическата битка около разследването на Нексо“ продължава да се разгорещява
Коментари Харесай

В парламента опитват да обвържат и „Спаси София“ с „Нексо“

Политическата борба към следствието на „ Нексо “ продължава да се разгорещява и заплашва да обхване и други политически обединения, с изключение на Политическа партия и Демократична България. В Народното събрание към този момент се вършат опити да се навърже и новоучредената партия „ Спаси София “, която съществено ще конкурира по-старите политически сили на идните локални избори тази година.

Това се видя в бюджетната комисия на Народното събрание, където през днешния ден изслушваха ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков и изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Борис Михайлов. Двамата бяха привикани, с цел да отговорят на депутатски въпроси по отношение на даренията за партиите. Темата заинтересува политиците, откакто се разбра, че 15 чиновници на „ Нексо “ са били давали пари за предизборните акции на Демократична България. Този факт беше мощно раздухан от герберите, които, въпреки и без доказателства, намекнаха, че по този начин се потвърждава съществуването на сенчести връзки сред компанията и десницата.

Интересът към „ Спаси София “ обаче пристигна от „ Възраждане “. Депутатът от партията Димо Дренчев разгласи, че новата групировка е имала „ охолно основаване “, и изиска да разбере по кое време ще стане ясно от кое място получава финансирането си „ Спаси София “, както и дали е обвързвана с „ Нексо “. Цветан Цветков изясни, че откакто партията даде първия си годишен финансов доклад, може да бъде одитирана по Закона за политическите партии. А откакто взе участие в избори, може да се направи инспекция и по Изборния кодекс. Напомни също, че по време на предизборната акция партията ще би трябвало да афишира донорите си. Разочарованият Дренчев разяснява, че ще му се наложи да чака до минаването на кметските избори, с цел да получи отговори на въпросите си.

Хората на Бойко Борисов резервираха фокуса си върху Демократична България. Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС се поинтересува дали инспекторите работят по опцията посредством даренията от фирмени чиновници да се заобикаля закона, който не разрешава на юридически лица да спонсорират партии. Логиката й беше, че откакто толкоз чиновници на „ Нексо “ са дарявали Демократична България в едни и същи интервали, пораждат подозрения, че зад тях в действителност може да стои самата компания.

Цветков посочи, че Сметната палата разполага единствено с данни за размера на приходите на донорите, само че не и за източника на тези приходи. „ Ние не можем да създадем такива разбори “, установи той. И дипломатично добави, че хората му ще имат поради актуалната обстановка при одита, който правят сега.

Асен Василев от Политическа партия обърна чуването в забавна посока. Той подсети за приключванията на информация от Национална агенция за приходите по време на кабинета „ Борисов 3 “. И изиска да разбере от кое място данните за донорите от „ Нексо “ са изтекли в общественото пространство. Шефът на данъчните Борис Михайлов обаче не можа да му отговори съответно, а единствено подсети, че в историята са намесени и други държавни органи – като прокуратурата.

Василев употребява момента и с цел да нападна герберите. Той уточни, че партията на Бойко Борисов постоянно харчи през последните години доста повече, в сравнение с е приходът й. И цитира данни, че през 2019 година приходите са били 9 млн. лева, а разноските – 19 млн. лева Тук се намеси депутатът от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев, който изясни, че разминаването идва от това, че партията му употребила пари от държавната си дотация, които не е изхарчила предни години.

От Демократична България обърнаха внимание върху потребността от по-ясни правила, по които се харчат парите на данъкоплатците от огромните политически сили. Депутатът от десницата Мартин Димитров загатна за фрапиращи партийни разноски с обществени средства – като покупката на бронирани коли. Той обаче не разкри кого има поради, а и никой от сътрудниците му депутати не реагира. Цветан Цветков подсети, че в партийните доклади липсва разбивка по типове разноски. За да се промени това, би трябвало да се промени законът.

Същото шефът на инспекторите посочи, когато неведнъж го караха да разяснява обстоятелството, че чиновници на една и съща компания са спонсорирали постоянно една и съща партия. Той съобщи, че би трябвало да се разшири обсегът на одита, който може да прави палатата. Иначе със сегашните й пълномощия не може да се откри дали работещи в една организация вършат заедно дарения.

Депутатите останаха недоволни от чуването. Те се оплакаха, че инспекциите на Сметната палата са официални и се вършат по документи. Някои въпреки всичко признаха, че казусът опира и до пълномощията на одитната институция, написани в закона. Чуха се рекомендации да се потърсят способи да се ревизира дали измежду политическите спонсори са лица и компании, които печелят от публични поръчки или евросредства. Асен Василев напряко предложи да се сътвори нова парламентарна комисия, която да се захване с партийното финансиране – въпреки че явно на актуалното Народно заседание му остава напълно къс живот.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР