Полиетиленовият водопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на

...
Полиетиленовият водопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на
Коментари Харесай

Водопроводът в Свищов бил изграден с тръби за поливни системи

Полиетиленовият тръбопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди поданици на Свищов и в селата Вардим и Царевец, е построен от тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни потребности. Това са посочили анализите на хидроексперти, уточни кметът на Свищов Генчо Генчев в изявление за БНР.
Има проблем и с високото наличие на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция.
Община Свищов е наела хидроексперти, които да открият каква е повода за 70 повреди по новия тръбопровод в последните седем години.
„ Оказа се, че това са полиетиленови партида турски тръби, които се употребяват за поливане на аграрни земи “, съобщи Генчев и разясни, че тестванията са посочили, че полиетиленовият тръбопровод аварира при налягане на водата от четири атмосфери, а би трябвало да устоя на двойно по-голямо налягане.
За Свищов водата се черпи от кладенци. Вода има, само че различен сериозен проблем е наличието на манган в нея.
„ Надяваме се на новия ВиК холдинг за създаване на обезманганителна станция “, уточни Генчев и добави, че " една такава станция е в размер на 7-8 милиона лв. ".
Кметът увери също, че свищовската вода не е отровна и е годна за пиянство.
От Регионалната здравна ревизия във Велико Търново оповестиха, че не са разкрили превишено наличие на манган в градската водопреносна мрежа на Свищов и че няма здравен риск за хората.
Пет проби от питейната вода, течаща от чешмите на семействата в Свищов, са взети от РЗИ през предходната година и не е открито наднормено наличие на манган.
„ Проблемът с мангана в питейната вода на Свищов е продължителен “, удостовери шефът на здравната ревизия доктор Евгения Недева и акцентира, че манганът не е проблем от здравословен темперамент. „ Манганът основава компликации при употребата на мрежите, защото при наднормено наличие на манган и желязо в тръбите прорастват избрани типове водорасли и те запушват лумена на тръбите “.
От РЗИ са безапелационни, че водата в Свищов е годна за пиянство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР