Полезните навици могат да отложат болестите с до десет години.

...
Полезните навици могат да отложат болестите с до десет години.
Коментари Харесай

Полезните навици отлагат болестите с до десет години

Полезните привички могат да отсрочат заболяванията с до 10 години. Това демонстрира огромно проучване на стотици хиляди дами и мъже, почнало в далечната 1976 година и показано в последния брой на " Бритиш Медикъл Джърнъл ". За да доживее в положително здраве до дълбока напреднала възраст, човек би трябвало да използва алкохол в умерени граници, да поддържа обикновено тегло, да е физически деен най-малко 30 минути дневно и да се храни здравословно. Разбира се, би трябвало да бъде и непушач. Ако тези пет правила се съблюдават в всекидневието, заплахата от сърдечносъдови болести, рак и диабет от втори вид може да бъде отсрочена с години, удостоверяват учените.

Изследването стартира през 1976 г. с наблюдението на 121 700 дами - медицински сестри, във Англия, на възраст 33-55 години. През 1986 година към тях се присъединяват 51 529 мъже, работещи в здравната система на Съединени американски щати, на възраст 40-75 години. Включените в проучването попълнят анкети на всеки две години, като подават данни за метода си на живот, болести, проблеми и така нататък От наблюдението се отстраняват хората, които заявяват отклонения от нормалния енергиен банкет (приемат прекомерно малко или прекалено много калории) и тези, които към този момент имат някое от посочените три болести.

Как са измерени петте фактора за по-дълъг живот в положително здраве? Храненето е оценено на база въпросници, посредством които се следи какъв брой постоянно в менюто участват избрани храни с висок показател на здравословно хранене, който се счита за прецизен знак на риска от сърдечносъдови и хронични болести. Под физическа интензивност се има поради интензивно натоварване, в това число бързо вървене. За потребни са избрани най-малко 30 минути умерено до интензивно физическо натоварване дневно (3.5 часа седмично). За обикновено тегло е признато това, което има показател на телесна маса (BMI) сред 18.5 и 24.9.

По отношение на пушенето проучването класифицира хората в три категории - непушачи (хора, които в никакъв случай не са пушили), дейни пушачи (които пушат все още на анкетирането) и пушачи (хора, които сега не пушат интензивно, само че са пушили в миналото). Допълнително дейните пушачи са разпределени в подкатегории съгласно броя на цигарите, които пушат на ден - 14, 15 до 24, 25 и повече. За алкохола се събира информация за използването на бяло и алено вино, бира и корав алкохол. Под умерена консумация на алкохол се схваща 5-15 г/ чист алкохол дневно за дамите (15 грама чист алкохол са еквивалентни на около 175 мл вино) и 5-30 г на ден за мъжете (30 г се равняват на бира и половина).

Участниците в проучването са следени за три вида болести - диабет, сърдечносъдови и рак. Резултатите демонстрират, че дамите, които съблюдават 4 или 5 от изброените неща, могат да доживеят до 84 години без диабет, рак или сърдечни болести. На 50-годишна възраст тяхната прогноза е да живеят още 34.4 години в положително здраве , без съществени заболявания. Жените, които не съблюдават нито един от здравословните правила, на 50-годишна възраст могат да чакат още единствено 23.7 години живот в положително здраве. При мъжете съблюдаването на потребни привички (поне четири от петте) дава обещание положително здраве до 81.1 години при 73.5 за мъжете, които не водят здравословен метод на живот.

---------------

С минимален късмет да отсрочат заболяванията са мъжете, които пушат над 15 цигари дневно и представители на двата пола с наднормено тегло (индекс на телесна маса над 30).

---------------

Изследването заключава, че спазването на петте елементарни правила удължава живота в положително здраве със 7.6 години при мъжете и 10 години при дамите . Разбира се, всеки знае, че не е потребно човек да прекалява с алкохола, да пуши, да се храни нездравословно. Учените обаче считат, че тези явни истини би трябвало да намерят приложение в държавните регулации и държавни политики - образец за това е възбраната за тютюнопушене на публични места, рестриктивните мерки за влагането на трансмазнини в храните, основаване на околна среда, която разрешава човек да живее пълноценно.

Наред с познатите политики в света се ползват и спомагателни ограничения - изписване на наличието на сол, захар и нездравословни мазнини в етикетите, ограничаване да се популяризират нездравословни храни в пикови часове, дотации за здравословни артикули, с цел да станат те по-достъпни за цялото население, по-добра градска среда, в която човек има опция да спортува и да върви пеш.

 

Къде сме ние

 

У нас не просто липсват политики, а и като че ли се стремим да сме в другата прекаленост. В рекламните пояси на малките екрани се популяризират преобладаващо храни, които според здравните наредби не би следвало да са позволени за децата - " натурални " сокове, " млечни " шоколадчета, закуски с доста захар, кисело мляко с палма и т.н. Вместо да пази жителите от храните с палма, наслойка, тебешир и какво ли не, държавното управление пази облагата на техните производители. Няма институция, която да съблюдава спазването на възбраната за тютюнопушене - за доста заведения е влиятелно да пазят правата на клиентите си пушачи, като си заплащат инцидентните санкции. Закономерно България е преди всичко в Европейски Съюз по девойки, които пушат. На водещи позиции е и по наднормено тегло на децата. Под спортуване у нас се схваща най-много трупане на мускули във фитнеса. Свободни зони за спорт няма, а задръстените от коли, потънали в прахуляк и нечистотия градове са рискови за деца, пешеходци и велосипедисти. Тъжната равносметка на всичко това бе ясно казана в отчета на Европейската комисия за положението на опазването на здравето у нас - у нас няма предварителна защита и промоция на здравословен метод на живот, заради което сме на четвърто място по смъртност от предотвратими положения и болести. За сметка на това системата ни е прекалено много ориентирана към скъпа болнична помощ и непотребни хоспитализации, а по персонални разноски за опазване на здравето сме преди всичко в Европейски Съюз.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР