Полезен спанак с ориз - опитайте и ще ви се

...
Полезен спанак с ориз - опитайте и ще ви се
Коментари Харесай

Полезен спанак с ориз

Полезен спанак с ориз - пробвайте и ще ви се услади

Необходими Продукти

● спанак - 500 г пресен
● лук - 1 приблизително огромна глава /нарязана на дребно/
● моркови - 1 приблизително огромен /настърган на едро/
● ориз - 1 ч.ч. /200 г
● джоджен - 1 ч.л. изсъхнал
● доматено пюре - 1 с.л. равна
● червен пипер - 1 ч.л. равна
● зеленчуков бульон - 1 ч.л. изсъхнал органически
● сол - на усет тънко смляна морска
● олио - и масло
● магданоз - 4 стръка пресен

Начин на подготвяне

Спанака почистих, като използвах и дръжките. Накиснах го в студена вода за 10-15 минути, след което го измих, отцедих и нарязах на приблизително дебели линии.

В необятна тенджера загрях 5 с.л. олио и 1 с.л. масло. Няма по какъв начин без мазнинка да се сготви постно ядене. Добавих лука и моркова, посолих и готвих, до момента в който омекнаха и морковът си пусна красивия цвят.

След това прибавих джоджена и спанака, посолих още малко /тъй като и бульонът съдържа сол/. Разбърках и готвих, до момента в който омекне - или към 5 минути.

След това прибавих аления пипер и доматеното пюре. Разбърках и след половин минута прибавих и измития и отцеден ориз. Отново разбърках и готвих за минута, след което прибавих бульона.

Приготвих бульона от 1200 мл вода и лъжичката бульон. По напътствие се подготвя с 2 лъжички, само че аз взех решение да съм икономична, а употребявам и други добавки в рецептата, които допълват усета. Ако не разполагате с бульон, може да добавите единствено гореща вода. За да бъде сочно ястието, употребявам съразмерност 1:5 /ориз: вода/

Намалих степента на котлона на 3 от 6 степени на моята печка, сложих капака, оставяйки го леко полуотворен, и готвих до омекване на ориза и вдишване на течността, като целя и ястието пролетен спанак с ориз да остане сочно.

Това лиши към 25 минути. На край, ей по този начин - от благотворителност и за щипка разкош, прибавих още една лъжица масло, поръсих със ситно нарязаната листна част на магданоза и отстраних спаначената яхния от котлона. Ако желаете да е постно ястието, не добавяте масло, яйца или мляко.

Сервирах порциите с нарязани сварени яйца /домашни/ и купичка кисело мляко.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР