Покушението срещу Адолф Хитлер, извършено на 20 юли 1944 година,

...
Покушението срещу Адолф Хитлер, извършено на 20 юли 1944 година,
Коментари Харесай

Денят, в който Хитлер трябваше да бъде убит

Покушението против Адолф Хитлер, осъществено на 20 юли 1944 година, е най-значимият опит за прелом по време на нацистката тирания.

Организаторите на атентата са от високопоставените офицери от Вермахта. Висш офицер е и Клаус декор Щауфенберг, който слага взривното устройство в основната квартира на Хитлер.

При детонацията Хитлер е ранен, само че оцелява.

Хитлер и опиатите в Третия райх

Заговорът се проваля, а Щауфенберг е хванат и екзекутиран още на идващия ден. По-късно са убити и всички останали участници в опита за ликвидирането на Хитлер.

Те са оповестени за държавни предатели, изменили на офицерската клетва за честност към Хитлер. Дори и след края на Втората международна война огромна част от германците не престават да ги считат за изменници.

Супер оръжията на Третия Райх

#OTD in 1944 the German officer Claus von Stauffenberg narrowly failed to assassinate Adolf Hitler. pic.twitter.com/f6sOAcCkic
— Daniel Edwards (@historyofeddie) July 20, 2018
Първият президент на Федералната република Теодор Хойс е на напълно друго мнение.

През 1954 година, в тирада във връзка 10-годишнината от атентата, той се пробва да разбуди германците, че съпротивата против Хитлер е не изменничество, а заслуга.

“Речта на Теодор Хойс провокира поврат в настройките на германците по този въпрос”, споделя Рюдигер декор Фос в изявление за "Дойче Веле ".

Неговият татко е бил участник в заговора против Хитлер, а самият той е правист, посветил живота си на една задача - да поддържа безсънен загатна за немската опозиция против Хитлер. Издал е книга с речи, държани в Германия във връзка празнувания на годишнини от атентата.
 Теодор Хойс Теодор Хойс
Парадният Mercedes-Benz Grosser на Хитлер излиза на търг

“Когато човек чете тези речи, получава цялостна визия за дебата към духовната и политическата същина на съпротивата, а и вижда по какъв начин в съзнанието на германците смисъла на датата 20 юли 1944 последователно се променя”, отбелязва Фос.

Основната заслуга за това е точно на президента Теодор Хойс - и на неговите решителни думи, с помощта на които атентатът против Хитлер последователно бива съзнателен като протест на съвестта.

"Теодор Хойс беше първият, който заприказва за неуспеха на политическите елити в Германия ", показва Рюдигер декор Фос.

Убийството на тиранина е честен дълг, декларира през 1958 година и социалдемократът Карло Шмит. Негови са и тези паметни думи:

Кои са живите наследници на Хитлер

"Когато няма различен път за изплъзване от злото, морална заръка е да бъде погубен оня, опитал се да тласне към безсърдечност цялостен един народ ".

Много години минават, преди заслугите на участниците в съпротивата да заемат уместно място в груповата памет.

On this day in 1944, a group around Claus von Stauffenberg tried to assassinate Adolf Hitler. The plot failed, Hitler survived. Stauffenberg and many, many others paid the ultimate price. pic.twitter.com/1XfDabGJKJ
— Marcel Dirsus (@marceldirsus) July 20, 2018
За това способстват оратори като писателя Карл Цукмайер, който през 1969 година споделя следното за Щауфенберг и неговите съидейници:

“Тези мъже осъзнаваха, че шансът им да съумеят е незабележим, само че че все пак са длъжни да го сторят. И те рискуваха - с вярата, че даже и да се провали, делото им ще бъде мощен сигнал за утрешния ден”.

Днес тогавашните "предатели " са герои, написа "Дойче веле "

"Само че в учебно заведение към момента се научава прекомерно малко за немската опозиция ", споделя Рюдигер декор Фос и прибавя: "Липсата на задоволително гражданска храброст постоянно вреди на демокрацията ". Или както споделя Теодор Хойс през 1954 година: "Още не сме изпълнили дълга си ".

Шест години след края на Втората международна война, през лятото на 1951, демоскопският институт "Аленсбах " прави анкета.

ВИЖТЕ РОДНАТА КЪЩА НА ХИТЛЕР В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Въпросът, насочен към германците, е какво мислят за събитията от 20 юли 1944 година.

Едва една трета от участниците в допитването показват позитивно мнение за уредниците на несполучливия опит за събаряне на Хитлер от власт. Още шест години по-късно германците не престават да мислят по същия метод - множеството от тях се опълчват на решението едно учебно заведение да бъде кръстено на името на основния уредник на атентата - Клаус декор Щауфенберг.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР