Покушението на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската

...
Покушението на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската
Коментари Харесай

Адски взрив на гара Буново взе десетки жертви през 1985 г.

Покушението на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история съгласно броя на жертвите. Кървавият акт е осъществен на 9 март 1985 година Във вагона за майки с деца на влака Бургас - София е сложена бомба. Устройството е с часовников механизъм и е настроено да се задейства при навлизането на влака в тунела покрай гара Буново. Адският гърмеж е дело на членове на незаконна организация, назоваваща се Турско националноосвободително придвижване в България. Атентатът идва като реакция на възродителния развой, провеждан от комунистическата власт по това време, и следващото преименуване на мюсюлманите в България.     

Заради забавяне на влака с две минути бомбата избухва на гарата в Буново, а не в тунела. На мястото на случая идват министрите на вътрешните работи и на превоза - Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в близките градове, а останалите пасажери са подложени на строга инспекция от страна на органите на реда - кой и по кое време си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж.

При случая умират 12-годишният Георги Цветанов, 13-годишният Стефан Атанасов, 40-годишният Емил Георгиев, 63-годишният Николай Генков и 64-годишната Райна Бозукова. Сред жертвите са глухонеми деца, прибиращи се у дома. Тежко са ранени други 9 души.  

На 25 април 1988-а на гибел са наказани атентаторите Елин Маджаров (с рождено име Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб). Няколко месеца по-късно същата година присъдата е доказана от Държавния съвет на Народна република България и наказаните са екзекутирани.  

През 1990 година на постройката на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007-а наоколо е открит монумент на жертвите на атентата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР