Покупката от Турция на руски ракетни системи С-400 не представлява

...
Покупката от Турция на руски ракетни системи С-400 не представлява
Коментари Харесай

Чавушоглу: Покупката от Турция на руски ракетни системи не е заплаха за НАТО

Покупката от Турция на съветски ракетни системи С-400 не съставлява каквато и да било заплаха за съдружниците от НАТО, съобщи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу в изявление за турския ефирен канал НТВ, представено от ТАСС.

Ние ги купихме /С-400/ за обезпечаване на личната отбрана. Така че ние не сме ги купували, с цел да застрашаваме нашите съдружници. Ние ще ги направляваме. Купуваните от нас С-400 не съставляват опасност за НАТО, акцентира Чавушоглу, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той напомни изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че решението на Анкара да купи от Русия ракетни комплекси С-400 е " независимо решение " на Турция.

Вчера турският президентски представител Ибрахим Калън уточни в изявление за организация Блумбърг, че опасността със наказания от страна на Съединени американски щати не анулира съглашението сред Турция и Русия за доставка на съветски ракетни системи С-400.

Американският президент Доналд Тръмп схваща смисъла на връзките с Турция и е заречен на Анкара да предприеме нужните стъпки по отношение на доставките на американските изтребители от пето потомство Ф-35, съобщи Чавушоглу, представен от ТАСС.

Необходимо е да се води разговор не на политически език, а на юридически. Предприеманите от Конгреса на Съединени американски щати стъпки по тематиката за Ф-35 абсолютно ни безпокоят. Тръмп сподели, че ще предприеме нужните стъпки. Само Тръмп отдава значение на Турция и желае да усъвършенства връзките с нас, уточни Чавушоглу.

Турция е поръчала от Съединени американски щати 30 самолета Ф-35.

Помощник държавният секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Уес Мичъл обаче съобщи тази седмица, че покупката от Турция на съветски ракетни комплекси С-400 ще докара до потребление от Вашингтон на едностранни наказания по отношение на Анкара, а също и до качествена смяна на двустранните връзки. В тази обстановка Съединени американски щати заплашват Турция, че могат да блокират доставката на изтребители Ф-35 за страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР