Покупката на влакове за 675 млн. лв. явно ще се

...
Покупката на влакове за 675 млн. лв. явно ще се
Коментари Харесай

КЗК обяви мегапоръчката на БДЖ за нови влакове за незаконна

Покупката на влакове за 675 млн. лева очевидно ще се забави

© Надежда Чипева Още по тематиката
Новият транспортен министър сменя управлението на БДЖ

Владимир Владимиров, Велик Занчев и Филип Алексиев подава оставките си (Обновена в 18:08)
8 ное 2018
Китайска компания апелира мегапоръчката на БДЖ за нови мотриси

Срещу търга за 675 млн. лева към този момент има и тъжби от Siemens и Skoda
7 окт 2018
БДЖ пусна мегапоръчката си за покупка на нови мотриси за 675 млн. лева

Цената на влаковете е 450 млн. лева, само че затъналата държавна компания ще заплати и 225 млн. лева за поддръжката им за 15 години
20 авг 2018
Зелена светлина за новите влакове на БДЖ

Четири компании са били запитани за индикативни цени за нови мотриси за 450 млн. лева
13 авг 2018 Комисията за защита на конкуренцията разгласи мегапоръчката на " БДЖ - Пътнически транспорти " за пазаруването на нови влакове за 675 млн. лева като противозаконна. Причината е, че БДЖ не е съумяло да потвърди, че може да подсигурява, че ще си заплаща до края на осъществяването на поръчката. Така за държавната компания, която напълно скоро може да остане без ръб на шефовете, облаците не престават да се сгъстяват.

" БДЖ - Пътнически транспорти " разгласи мегапоръчката си за нови мотрисни влакове през август. Тя е на стойност 675 млн. лева и включва 450 млн. лева за закупуване на мотрисите и 225 млн. лева за поддръжката им за период от 15 години. Компанията от дълго време разгласи, че са й нужни 85 нови влака, които да бъдат купени на два стадия. Първите 42 броя (от сегашната поръчка) - до 2023 година, а втората порция от 43 - до 2028 година

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Решението на комисията е по тъжба на Siemens Mobility, като против поръчката тъжби подадоха още две компании - китайският производител на влакове CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) и Skoda Transportational.

Финансирането - от държавната дотация

За първата партида 42 мотриси беше изчислено, че са нужни 450 млн. лева Те би трябвало да дойдат от финансовия трансфер от страната в размер на 35 млн. лева в продължение на 10 години плюс още 100 млн. лева, които към този момент бяха отпуснати - през юли кабинетът отпусна до 100 млн. лв. целево финансиране на БДЖ за закупуване на нови влакове през 2020 година Правителството утвърди и план за капиталов разход " Придобиване на нов преносим състав за потребностите на " БДЖ Пътнически транспорти " ЕООД ".

За поддръжката на мотрисите от 225 млн. лева от БДЖ разясниха пред " Капитал ", че парите ще дойдат от дотацията, която компанията получава от страната по контракта за социална услуга.

Несигурното заплащане

Негарантираното финансиране след 2024 година обаче се оказва сериозен проблем за поръчката и за БДЖ. Доставката на мотрисните влакове ще се финансира със средства от финансов трансфер (35 млн. лева.), предоставян на възложителя целево на съображение Договор за осъществяване на публични транспортни услуги в региона на железопътния превоз на територията на Република България, подписан на 25.06.2009 година, със период на деяние до 31.12.2024 година Т.е. по-късно не е ясно дали БДЖ ще преподпише контракта с страната.

При липса на обезпечено финансиране се употребява член 114 от Закон за обществените поръчки, по който възложителят уведомява евентуалните кандидати/участници в процедурата, че при откриването й общата оптималната планирана стойност за осъществяване на поръчката не е обезпечена, като той разрешава при сходни условия всяка от страните да изиска преустановяване на контракта 3 месеца след сключването му.

Според жалбоподателя в съответния случай обаче, наредбата на член 114 от Закон за обществените поръчки е неприложима, защото публичната поръчка касае от време на време изпълнявани действия за повече от една календарна година и намира, че " този член от закона незаконосъобразно се цитира и употребява като мотив от възложителя, с цел да трансферира риска върху евентуалния реализатор на контракта ".

Съмненията към търга

Съмненията към поръчката са от месеци. БДЖ се беше допитала до четири компании за изчисляването на парите, нужни за пазаруване на новите мотрисни влакове. Това са PESA Bydgoszcz, Stadler Rail Management, Skoda Transportationa и Siemens. За въпросните 42 електрически мотриси, които ще са три типа: 22 броя с по 230 места с нараснал комфорт, 8 броя с 230 места със общоприет комфорт и 12 броя със по 150 места със общоприет комфорт, PESA е показала индикативна цена от 390 млн. лева, Stadler - 563 млн. лева, Skoda - 564 млн. лева, и Siemens - 630 млн. лева В резултат на тези индикативни предложения е избрана и нужната инвестиция от 450 млн. лева, като единствено PESA влиза в тази цена.

Сега БДЖ има два разновидността: да апелира и проточи покупката или да одобри решението и да промени поръчката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР