Поколението Y (Милениум“) вече гради семейства, а хората от поколението

...
Поколението Y (Милениум“) вече гради семейства, а хората от поколението
Коментари Харесай

„Алфа“ – следващото поколение след „Милениум“ и след поколението „Z“

Поколението Y („ Милениум “) към този момент гради фамилии, а хората от поколението Z (генерация интернет) не страдат от убеденост в себе си. Какво обаче знаем за поколението „ Алфа “?

Засега за поколението „ Алфа “ не може да се каже доста – няма по какъв начин, защото това разбиране включва родените сред 2010 и 2025 година, т.е. последните му представители към момента не са родени, написа „ Дойче Веле “.

Под знака на цифровите технологии

Поколението „ Алфа “ е първото, което ще израсне напълно през 21-и век. И то под знака на цифровите технологии – децата „ Алфа “ съвсем не познават аналоговия свят. Те от напълно дребни са в контакт със смарт телефоните и таблетите. Мнозина интуитивно се оправят с тези устройства още преди да са проговорили.

Както показва откривателят на проблемите на младежта Симон Шнетцер, представен от „ Ди Велт “, афинитетът към цифровите технологии ще бъде най-голямото предизвикателство в връзките с децата от поколението „ Алфа “. Те са хипергъвкави и им е мъчно да се преценяват с времеви и пространствени връзки, като да вземем за пример в специфични пространства от вида на детските градини или учебните заведения.

Днешните младежи претърпяват неповторим опит – по какъв начин се отразява съвсем цялостната изолираност на неукрепналата им още душeвност. Те пропущат някои от най-важните и вълнуващи събития в живота на един тинейджър.

Затова техните възпитатели и учители би трябвало да им оказват помощ да се утвърдят в този нов свят. И в образователните стратегии е добре, наред с историята, да се включат нови предмети, като програмирането и безвредното боравене със обществените мрежи.

Има и още неща – доста от тези деца попадат в цифровото пространство още преди да са проходили: посредством публикуваните фотоси на бременната майка или сниманата на видео първа изречена дума. Гордите родители на драго сърце пускат тези фрагменти в интернет, само че един ден те могат да се окажат неуместни за децата.

Твърде доста ли бдят над тях?

За да могат по-добре да оценят общественото държание на децата „ Алфа “, откривателите се концентрират най-много върху поколението на техните родители – милениумите.

Как се отнасят те към децата си, по какъв начин израстват те?

Да напомним – милениумите са считани ненапълно за дезориентирани, само че също по този начин – амбициозни и цялостни перфекционисти. Те са тези, които желаят постоянно да вършат всичко вярно – в това число когато става дума за възпитанието на децата. Всичко това води до такава степен, че за поколението се демонстрират несъразмерни грижи и му се икономисват неща, с които то кардинално би трябвало да може да се оправи независимо.

Психологът Рюдигер Мас изяснява пред „ Дойчландфунк “ за какво това е проблем: „ Установихме, че несъразмерните грижи се отразяват на децата тъкмо колкото и незадоволителните. Но през днешния ден първото се среща доста по-често “. Децата на прекомерно деликатните родители не са по-нещастни, само че им е по-трудно да се оправят съответно с междучовешките връзки – като да вземем за пример да завързват другарства или да влизат в контакт с непознати деца.

В предизвикателство за тях могат да се трансфорат и способността сами да се оправят с спорове, да показват лично мнение и да демонстрират въображение в контактите им с техни връстници. Както е открито от изследване на Института за генерационни проучвания, игровото държание на 56 % от 4-5-годишните не подхожда на тяхната възраст. А и при 2-3-годишните и 6-7-годишните нещата не наподобяват доста по-различно, т.е. и те имат проблеми със общественото си държание.

Да не се обобщава преждевременно

Разбира се, от едно само проучване не трябва да се вършат заключения за цяло потомство, още повече, че обстановката в последната година и половина не беше естествена. Най-вече децата без братя и сестри въобще не са имали късмет по време на пандемията да поддържат значимите за тяхното развиване контакти с други деца, отбелязва „ Ди Велт “.

„ В взаимозависимост от средата, в която порастват, те са натрупали доста друг опит, който не може да бъде комплициран под общ знаменател “, споделя специалистът Симон Шнетцер. Но към този момент може единствено да се допуска какво отражение ще даде това на бъдещия им обществен живот.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР