Поклонническият пешеходен поход – Светият път на България, за четвърти

...
Поклонническият пешеходен поход – Светият път на България, за четвърти
Коментари Харесай

Дете проходи на Светия път в България 



Поклонническият пешеходен поход – Светият път на България, за четвърти път мина по маршрута на преместване мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, което се е случило преди 553 години. 750 км, 37 дни вървене, над 70 обитаеми места и 4 епархии – това е равносметката на участниците в самодейността.

Начинанието събра за следващ път млади и остарели, хора от разнообразни обитаеми места и с разнообразни специалности. Най-малкият участник в Светият път проходи по време на похода, а най-възрастният отпразнува 94-тата си година. Поклонниците минаха през градовете В. Търново, Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, Рила, през села, през Дунавската низина и височините и планините Веслец, Врачански Балкан, Стара планина и съставляващите я – Козница, Понор и Мала планина, Витоша, Рила. Те вървяха около реките Росица, Дунав, Осъм, Тученуца, Чернелка, Вит, Златна Панега, Искър, Рилска река, а някои от тях и прекосиха.

Пътят им мина около каньони и язовири, пещери, естествени явления, средновековни замъци, исторически забележителности, манастири и към 100 църкви, параклиси, оброци и свети места. Тази година пробно бе изминат и секторът сред градовете Враца и София по напълно нов маршрут. „ Имаше и тествания, и страсти, и сълзи, и наслади, и смях. И което е по-важното – имаше взаимно почитание и поддръжка. Всеки от нас намираше силите освен да върви по пътя си, само че и да оказва помощ при потребност, да поучава, да предизвиква и да прости. Видяхме красивата България, срещнахме положителните хора, намерихме другари. Светият път ще продължи! От всички нас зависи да го развиваме, поддържаме и разработим. Вярвам, че Бог ще откри хората в точното време и на точното място, които с цялото си сърце и душа да работят за концепцията “, показа Елица Стаменова във фейсбук страницата на Светият път. retro bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР