Поклонението на Кирил Маричков ще бъде на 15 октомври (вторник)

...
Поклонението на Кирил Маричков ще бъде на 15 октомври (вторник)
Коментари Харесай

Сбогуваме се с Кирил Маричков във вторник в Света София

Поклонението на Кирил Маричков ще бъде на 15 октомври (вторник) от 13:00 в столичния храм " Света София, оповестиха от фамилията му.

Синът му Кирил Маричков-младши ще се прибере от Рим за погребението на татко си. Той работи в италианската столица като юрист.

Легендарният рокмузикант почина в късния следобяд в петък при безразсъден случай по време на подготовка за концерт във врачанското село Селановци, където супергрупата с негово присъединяване " Фондацията " е трябвало да бъдат звездите на събор. По време на подготовката музикантът пада от сцената и получава черепно-мозъчната контузия. Сигналът на тел. 112 е подаден към 18.45 часа.  Въпреки че екипът на Спешна помощ е дошъл от Оряхово за 7 минути, лекарите не съумяват да спасят живота на Маричков и той издъхва в колата за спешна помощ.

" Накратко казано Кирил просто падна от сцената. Ние всички си мислим, че той получи нещо в действителност, тъй като методът, по който падна беше без никакъв жест на самозапазване. По принцип човек, който потегля да пада отнякъде, ще протегне ръце да се резервира, ще направи нещо. А той просто падна ", описа китаристът и член на супергрупата " Фондацията " Иван Лечев пред bTV. По думите му той паднал на земята " безусловно на лицето си от височина от метър и половина от сцената с целия си растеж ". " Никой не може да оживее от такова нещо. Душата ми се къса, само че никой не беше задоволително близо, с цел да направи каквото и да било ", добави Иван Лечев.

По думите му това не е бил първият сходен случай с Маричков на сцената. През последната година е имало няколко сходни случая, което повдига въпроси по отношение на здравословното положение на музиканта.

На 30 октомври " щурецът " трябваше да чества 80-годишния си празник.

Патриархът на българския рок - по този начин музикантите у нас определяха Кирил Маричков. Талант, който живее за музиката, музикант, за който сцената беше втори дом.

За мен Кирил Маричков беше рок икона, създател, който е дал доста на българската рок музика със своите послания, с посланията си към младежите, показа пред Българска телеграфна агенция Емил Анчев, вокалист на група " Конкурент ". Той беше индивидът, който откри мен и нашата рок група през 1987 година, и оказа помощ да запишем първата си плоча в " Балкантон ", върна се изпълнителят обратно във времето.

Маричков остава на един фундамент, с песните и посланията си към нас ще остане вечно в сърцата ни, добави Анчев. А за мен и като индивидът, който ми е дал път в рок музиката, добави той. Според вокалиста на " Конкурент " не би било неприятно с един огромен концерт да бъде почетена паметта на Кирил Маричков, на който разнообразни реализатори да изпеят неговите песни.

Кирил Маричков беше водач, лидер, гуру, персона, " безспорен чудак ", сподели Васко Кръпката. Според него той е ярък образец по какъв начин човек може да живее без да изневерява на идеалите си, да оцелява в системата преди 1989 година и да прави кариера, макар системата. А по-късно при демокрацията - макар проблемите - да продължава да издава албуми, да прави нови песни. Той продължи напред и беше доста деен - съвсем 80-годишен беше към момента на сцената, уточни Васко Кръпката. По думите му песните на Маричков ще останат, ще останат посланията му и човещината. Духът е тук, добави той.

Да не се сещаме за хората, когато си отидат, да ги почитаме приживе, да звучат техните песни - по този начин блус легендата счита, че ще е най-добре да бъде почетена паметта му. Най-голямата му обич бяха песните. Това важи и за Ваня Костова, Вили Кавалджиев, дано музиката им остане, прикани Васко Кръпката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР