Поканата за BRICS е „страхотна възможност“ за Аржентина, казва президентът в оставка

...
Поканата за присъединяване към групата на нововъзникващите икономики BRICS открива
Коментари Харесай

Поканата за присъединяване към групата на нововъзникващите икономики BRICS открива „нов сценарий“ за Аржентина, каза президентът в оставка Алберто Фернандес, както южноамериканският нацията се бори с икономическа криза и растяща инфлация.

Фернандес каза в реч в четвъртък, че присъединяването към БРИКС – група, която в момента се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – би било „страхотна възможност“ за укрепване на аржентинската икономика.

„Ние отваряме възможности за присъединяване към нови пазари, за консолидиране на съществуващи пазари, за увеличаване на идващите инвестиции, за създаване на работни места и увеличаване на вноса“, каза той.

Неговите коментари идват малко след като южноафриканският президент Сирил Рамафоса обяви, че страните от БРИКС са се съгласили да поканят още шест да се присъединят към алианса, който се вижда като противотежест на западните сили.

Саудитска Арабия, Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства бяха поканени да се присъединят към блока през следващата година заедно с Аржентина, каза Рамафоса в последния ден от срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург.


Възможността за присъединяване към БРИКС беше на радара от месеци в Аржентина, където трицифрената инфлация, постоянно влошаващото се песо и изплащането на дълга по споразумение за заем от 44 милиарда долара с Международния валутен фонд (МВФ) предизвикаха обществено разочарование.

„БРИКС има капацитета да предефинира отношенията на Аржентина с дълга“, каза Хулио Гамбина, икономист и професор в Националния университет на Росарио в Аржентина, пред Ал Джазира през май.

„Инвестициите му могат да позволят на страната да изгради икономика на общността, която дава приоритет на нуждите на хората и семействата, а не на транснационалните компании. Но това все още е теория.“

Фернандес поиска пълноправно членство в групата през юни 2022 г. по време на разговори с представители на БРИКС и искането му се радва на подкрепата на друг левичарски лидер в региона, бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва.

Тази седмица Лула каза, че е „много важно Аржентина да бъде в БРИКС“, като критикува заемите от МВФ като „задушаващи“ за съседа на Бразилия.

Бразилският президент също намекна за възможността банката от БРИКС да увеличи кредитирането на други страни с „различни критерии“, за да стимулира техните икономики.

Междувременно Аржентина, чийто най-голям търговски партньор е Бразилия, се подготвя за общи избори през октомври, което може да промени нейното издигане в групировката.

Няколко от кандидатите за президент, които се надяват да наследят Фернандес, се противопоставиха на желанието на настоящото правителство да се присъедини към блока.


Това включва Хавиер Милей, крайнодесен политик, който си осигури най-голяма подкрепа на първичните избори този месец. Той изрази критики към членовете на БРИКС Бразилия и Китай.

Патриша Булрич, консерваторка, която спечели вътрешното състезание на основната дясноцентристка опозиционна коалиция, също изрази несъгласието си с този ход в четвъртък.

Фернандес не е в състояние да преговаря за влизането на страната в блока, каза Булрич, добавяйки, че не е съгласна страната й да се присъедини към БРИКС едновременно с Иран и докато войната в Украйна продължава.

„Един от водещите кандидати за президент на Аржентина, Хавиер Милей, обещава значително да понижи връзките с Бразилия и Китай“, написа политическият анализатор Оливер Стюнкел в социалните медии в четвъртък.

„Патриша Булрич, друг кандидат, току-що каза, че се противопоставя на членството на Аржентина в БРИКС. Предстоят интересни времена.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР